Truvalu ambitieuze nieuwe speler in de agrifood sector

Fair chain is de toekomst voor de wereldvoedselmarkt. Investeren in voedselwaardeketens is een plicht én een kans om bij te dragen aan duurzame economische ontwikkeling in ontwikkelingslanden. Dat zegt sociaal ondernemer Jaap-Jan Verboom vandaag bij de lancering van Truvalu, een nieuwe poot van ontwikkelingsorganisatie ICCO. Truvalu speelt in op de kansen die de voedselmarkt biedt om landbouw- en voedselverwerkingsbedrijven in ontwikkelingslanden te laten groeien en hun marktaandeel te vergroten.

Onbewerkte landbouwproducten, zoals cacao en koffiebonen, zijn voor opkomende economieën de belangrijkste exportproducten. De winstgevende verwerking hiervan tot verkoopbare producten, vindt vaak plaats in Europa. Verboom: “Daardoor stagneert de lokale economische ontwikkeling. Juist als we zorgen dat niet alleen boeren een faire prijs krijgen voor hun producten, maar ook de verwerking en verpakking ter plekke kan plaatsvinden, zorgen we er voor dat lokaal economische waarde wordt gecreëerd. Dat is echte waarde die verschil maakt. Ik ben overtuigd dat we hiermee inspelen op een groeiende markt en de food international van de toekomst zijn.”

Truvalu start met indrukwekkend portfolio

Verboom weet waarover hij spreekt. Vanuit ontwikkelingsorganisatie ICCO timmert hij met zijn team al een aantal jaar aan de weg om in landbouwbedrijven te investeren, deze te ontwikkelen en zo bij te dragen aan armoedebestrijding. Het investeringsvermogen is zo’n 3 miljoen euro. Met meer dan 30 bedrijven is het portfolio nu al indrukwekkend. Succesvolle voorbeelden van hun inzet zijn de lokale vermarkting van de populaire Ugandese graandrank Bushera en de export van exclusieve Lovsum bonbons uit Colombia die onder andere in de Nederlandse WAAR-winkels verkrijgbaar zijn.

Met de oprichting van Truvalu wil ICCO de jarenlange opgebouwde ervaring en instrumenten samenbrengen en impact vergroten. Verboom: “Truvalu is een uniek concept. Het is een zelfstandige sociale onderneming, die samenwerkt met kansrijke ondernemingen in ontwikkelingslanden. We participeren in start-ups met innovatiekracht, investeren in mkb-bedrijven met groeipotentieel, trainen het personeel, professionaliseren de bedrijfsvoering én ontsluiten de Europese markt.”


Investeringen in landbouw steeds aantrekkelijker

Landbouw is wereldwijd de grootste werkgelegenheid sector en vaak ook het belangrijkste aandeel in het BNP van landen. De groeiende wereldbevolking, snel veranderende consumptiegewoonten in opkomende markten en klimaatverandering verhogen de vraag naar en het aanbod van voedingsmiddelen. Innovatie is een noodzaak en investeringen in de landbouw worden steeds aantrekkelijker bevonden, vooral in opkomende markten. Daar is de urgentie om voedselzekerheid te waarborgen en de impact van klimaatverandering het grootst.

ICCO is verheugd met de oprichting van Truvalu. CFO Wim Hart: “Investeren in agribusiness is de sleutel om armoedecijfers te verkleinen en duurzame ontwikkelingsdoelen te behalen. Truvalu kenmerkt zich door de combinatie van ondernemerschap, realisme, daadkracht en innovatie. Het levert een belangrijke bijdrage aan armoedebestrijding en daarmee aan de missie van onze organisatie.”

Beeld: ©Truvalu