Verlaging btw-tarief op dranken in Portugal

In juli 2016 besloot de regering de btw-heffing voor restaurants te verlagen van 23% naar 16%. Het ging hier om de maaltijden en enkele dranken. Uitgezonderd hiervan waren alcoholische dranken, frisdrank en sappen.

Naar aanleiding van deze verlaging is een studie uitgevoerd om de impact van deze maatregel in kaart te brengen. Deze studie wijst uit dat er in het eerste half jaar van 2017 in de horeca meer dan 19.500 werkplekken bij zijn gekomen en dat de afdracht aan sociale verzekeringen meer dan 28,5 mln. bedroeg. Er werken nu rond 227.900 mensen in de horeca. De belastingdienst heeft daarentegen ongeveer 160 mln. euro minder kunnen incasseren. De sector verwacht dat de regering per 1 juli 2018 de heffing van de resterende dranken, nu nog 23%, verlaagt.