Argentijnse varkensproductie blijft groeien

De Argentijnse varkenssector heeft uitstekende groeimogelijkheden. Dat zegt Pepijn Verhey, directeur van het in Argentinië gevestigde Agrivalue SA. Wereldwijd is er een toenemende vraag naar varkensvleesproducten. Argentinië heeft volgens Verhey de potentie om daar flink van te profiteren.

Consumptie sterk gestegen

Agrivalue ondersteunt agri-foodbedrijven die in het buitenland willen investeren. Verhey zegt dat de varkenssector in Argentinië een grote groei doormaakt. Tussen 2011 en 2016 steeg de varkensproductie in dit land met meer dan 70%. En de groei is nog niet voorbij. Vorig jaar sprak Rabobank de verwachting uit dat de consumptie van varkensvlees in dit land in de nabije toekomst zal groeien van 11 naar 18 kilo per persoon.

Verhey: “De Argentijnse varkenssector is bezig met promotieacties. In het verleden had varkensvlees hier een slechte naam: het was vet en ongezond. Mede dankzij het verbeterde fokmateriaal -ook van Nederlandse oorsprong - is dat een achterhaald verhaal. De afzet van varkensvlees zal de komende jaren fors groeien.”

Lage voerkosten

De Argentijnse varkenssector heeft met lage voerkosten een enorme voorsprong ten opzichte van andere landen. Dat is mogelijk omdat Argentinië enorme hoeveelheden soja en mais produceert die de varkensbedrijven relatief goedkoop kunnen aanschaffen. “Wat in dit land ontbreekt, is nog een bundeling van krachten. De bedrijven in deze sector zijn erg individualistisch bezig. De drie grootste Argentijnse spelers op de markt hebben slechts 10% van de totale slachtproductie in handen. Schaalvergroting is daarom van belang om ook de wereldmarkt te kunnen bereiken.”

Nederlandse kennis

De Argentijnse varkenssector biedt voor Nederlandse leveranciers met kennis en technologie volgens Verhey kansen. Dat geldt zowel voor de toeleveranciers als de verwerkende industrie, dus van uitgangsmateriaal tot verwerking. Maar ook voor leveranciers van biogasinstallaties zijn er kansen, omdat het land volgens hem met een energieprobleem kampt.

De Argentijnen zien de buitenlandse investeerders graag komen. Voor de komst van president Macri was het land min of meer gesloten voor de internationale handel. Macri heeft een economische agenda in gang gezet, waarbij hij ook impopulaire maatregelen niet schuwde. Het resultaat is dat de zwarte markt wordt teruggedrongen, in- en uitvoerheffingen sterk zijn verlaagd en de economie weer groeit. “Het aantal investeringen uit het buitenland is nog beperkt”, zegt Verhey. “De buitenlandse investeerders nemen nog een afwachtende houding aan. Maar als je in Argentinië een goede positie wil innemen, moet je nu je slag slaan. Over een paar jaar is de taart al verdeeld.”

Handelsmissie naar Argentinië

Met ondersteuning van het landbouwteam in Argentinië organiseert JV-events en Agrivalue SA een handelsmissie naar Argentinië. De reis zal plaatsvinden in de week van 18 – 25 februari 2018 en richt zich op de hele varkensketen.

Meer informatie over deze handelsmissie.