Vooruitzicht op meer kalfsvlees naar Thailand

Export van Nederlands kalfs- en rundvlees naar Thailand kan komende jaren flink toenemen. Dat is het effect van versoepeling van de importvoorwaarden door de Thaise overheid na intensief overleg tussen de Thaise en Nederlandse overheid. Paul Beltman, salesmanager van Ekro, heeft positieve verwachtingen van de vleesafzet naar Thailand en omringende landen.

©Ekro
Kalfsslachterij van Ekro

Grenzen dicht door BSE

De afzet van kalfs-en rundvlees naar Thailand was sinds het begin van de negentiger jaren van de vorige eeuw niet meer toegestaan vanwege de uitbraak van BSE in Europese landen. In 2016 werd de invoer van vlees van runderen jonger dan 12 maanden toegestaan. Dit betrof alleen vlees zonder been. Sindsdien zijn kleine hoeveelheden Nederlands kalfsvlees naar Thailand geëxporteerd.

Versoepeling importregels

Recent zijn de importregels versoepeld. Nu mag Nederlands rundvlees van dieren jonger dan 30 maanden in Thailand worden verkocht en mag het vlees ook been bevatten. Deze versoepelingen worden door de Nederlandse kalverslachterij Ekro, een dochter van de VanDrie Group, met instemming begroet. “Voor ons vergroot het toestaan van export van kalfsvlees met been de mogelijkheid om het topsegment van de restaurants in Thailand van onze producten te voorzien”, zegt Beltman van Ekro.

Beeld: ©Ekro / Ekro
Paul Beltman

Kalfsvlees in de Aziatische eetcultuur

“In Bangkok bevinden zich veel Italiaanse en Franse restaurants. Kalfsvlees met been is een belangrijk ingrediënt in een aantal typisch Franse en Italiaanse gerechten. Vandaar dat wij erg blij zijn dat wij nu ook vlees met been in Thailand mogen afzetten.”

Kalfsvlees past ook uitstekend bij de Aziatische eetcultuur, constateert hij. “Kalfsvlees is zacht en mals, eigenschappen die Aziaten waarderen in vlees.”

Door de BSE-crisis is de bekendheid met kalfsvlees in het land afgenomen. “De uitdaging is nu om ons product weer onder de aandacht te brengen, vooral in het hogere segment. In Bangkok werken veel westerse chef-koks die zijn opgevoed met kalfsvlees. Deze koks zijn voor ons een belangrijke doelgroep.”

Meer landen open

De afgelopen jaren hebben diverse landen in Zuidoost-Azië de import van Nederlands kalfsvlees versoepeld. Zo kan Ekro inmiddels zijn producten afzetten in de Filipijnen en Hongkong. Export naar Vietnam wordt op korte termijn mogelijk.

Ekro hoopt dat de grens van China ook binnen afzienbare tijd opengaat. Beltman: “De besprekingen zijn gaande, er is licht aan het eind van de tunnel. De Chinese markt is voor ons erg belangrijk vanwege de enorme omvang van de bevolking en de stijgende koopkracht.”

Succes door samenwerking

De salesmanager van Ekro is positief over de samenwerking tussen de Nederlandse autoriteiten en de vleessector om grenzen geopend te krijgen. “Het ministerie van LNV en de landbouwraad spelen daarin een belangrijke rol. De verruiming van de importregels door Thailand is een mooi voorbeeld van de succesvolle samenwerking.”

De VanDrie Group exporteert naar bijna zeventig landen, waarvan zo’n 35 landen buiten de Europese Unie. De consumptie van kalfsvlees in de EU staat onder druk. Vandaar dat de onderneming belang heeft bij de opening van nieuwe markten. Op dit moment zet de VanDrie Group 12% van zijn kalfsvlees buiten de EU af. De belangrijkste exportlanden voor kalfsvlees zijn nog steeds Frankrijk, Italië en Duitsland.