Ministerie LNV organiseert medio maart 2018 Agrobedrijven Missie naar Oezbekistan

Deze missie wordt gehouden van 13 – 16 maart 2018  en valt samen met de jaarlijks in Tasjkent gehouden Agro World. U kunt zich tot uiterlijk maandag 29 januari 2018 laten registeren bij het Nederlandse ambassade kantoor in Almaty.

Oezbekistan: Potentiele agromarkt in Centraal Azië!

Land- en tuinbouw maakt een belangrijk deel uit van de economie in Oezbekistan, die veel potentie heeft voor de productie van agrarische grondstoffen, maar met 30 miljoen consumenten ook een belangrijke afzetmarkt is voor voedingsmiddelen. De recente politieke en economische hervormingen in het land, waaronder de vrije koers van de lokale munt, kunnen kansen en mogelijkheden bieden voor het Nederlands agrarisch bedrijfsleven. Dit geldt in het bijzonder voor de (glas)tuinbouw, zuivel, pluimvee en agrologistiek. Het is zaak dat Nederland tijdig inspringt op deze nieuwe en interessante ontwikkelingen, want Oezbekistan lijkt de komende jaren naast Kazachstan in de ‘Stannen-regio’ een veel belovend land voor zaken doen te gaan worden. De internationale beurzen Agro World en World Food, die in het voorjaar van 2018 in Tasjkent worden gehouden, zijn een uitstekend platform voor Nederlandse bedrijven om zich op de Oezbeekse markt te oriënteren.    

Open markt met veel lokaal fruit en noten in Samarkand

Agrobedrijven missie

Voor het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) voldoende reden om een agro gerelateerde bedrijvenmissie naar Oezbekistan te organiseren. Deze missie wordt gehouden van 13 – 16 maart 2018  en valt samen met de jaarlijks in Tasjkent gehouden Agro World. Het team verantwoordelijk voor landbouw van de Nederlandse ambassade in Moskou, het economisch team van de Nederlandse ambassadekantoor in Almaty en de Nederlandse honorair consul in Tasjkent zijn nauw betrokken bij de voorbereidingen en uiteindelijke organisatie van de betreffende missie van LNV.

Gevarieerd programma

Het programma duurt 3 à 4 dagen en omvat diverse activiteiten. Naast het presenteren van de deelnemende bedrijven en aansluitend individuele matchmaking, wordt een netwerk bijeenkomst georganiseerd en staan een aantal gesprekken gepland, waaronder met het Oezbeekse ministerie van Landbouw en met internationale financiële instellingen zoals de Wereldbank/IFC, Asian Development Bank (ADB) en de EBRD. Afhankelijk van de type bedrijven dat deelneemt wordt mogelijk ook een seminar gehouden over een specifieke sector en worden veld- en bedrijfsbezoeken georganiseerd. Een  bezoek aan de Agro World beurs maakt vanzelfsprekend ook deel uit van het gevarieerde programma.

Traditioneel gerecht ‘Plov’ in Oezbekistan

Doelgroep

De agrobedrijven missie is vooral bedoeld voor Nederlandse bedrijven actief in de eerder genoemde 4 ketens; te weten (glas)tuinbouw, pluimvee, zuivel en agrologistiek. Vooral (toe)leveranciers van o.a. plantaardig uitgangsmateriaal en dierlijk fokmateriaal evenals exporteurs van moderne technologie waaronder machines, stalinrichting, ventilatie- en klimaatsystemen, tuinbouwkassen en bijbehorende technische inrichting, koel- en opslagfaciliteiten, verwerkings-, sorteer- en verpakkingslijnen, etc. zijn een gerichte doelgroep. Daarnaast is in Oezbekistan groeiende behoefte aan agro advisering en op de praktijkgerichte trainingen.

Aanmelden en registratie

Nederlandse bedrijven die geïnteresseerd zijn in deelname aan deze gevarieerde agrobedrijven missie naar Oezbekistan, dienen zich uiterlijk voor maandag 29 januari 2018 te laten registeren bij het Nederlandse ambassade kantoor in Almaty via email: ALM-EA@minbuza.nl.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de landbouwraad Meeuwes Brouwer in Moskou. Zijn telefoonnummer is: +7 495 797 2917 en emailadres betreft: mos-lnv@minbuza.nl.

Wij hopen u volgend jaar maart als deelnemer aan onze missie in Tasjkent te kunnen begroeten!
Meeuwes Brouwer, Landbouwraad, Nederlandse Ambassade Moskou