Westlandse kas in Azerbeidzjan geopend

President van Azerbeidzjan, IIham Aliyev, heeft begin december een nieuwe kas op Baku Agropark officieel geopend. Het complex voor de teelt van tomaten is 11 hectare groot. De kas is gebouwd door de Nederlandse kassenbouwer Debets Schalke uit Monster.

Debets Schalke is een onderneming die zich toelegt op de wereldwijde verkoop van nieuwe en gebruikte kassen en installaties.

Groentetuin 

Azerbeidzjan was, als onderdeel van de Sovjet-Unie, een communistisch land. Na de onafhankelijkheid in 1991 is begonnen met de hervorming van de economie.

Van oudsher is Azerbeidzjan de groentetuin van de Sovjet-Unie. Dit vanwege het gunstige klimaat. In het land worden veel tomaten in foliekassen geteeld,  hoofdzakelijk voor de Russische markt. Het klimaat maakt het mogelijk om zonder belichting ook in de winter door te telen en de lucratieve Russische markt te beleveren.

Snelle bouwtijd

Debets Schalke is al meer dan vijf jaar actief in Azerbeidzjan. De Westlandse kas van Nederlandse makelij is turnkey opgeleverd. In december 2016 is begonnen met fase 1. Afgelopen zomer is het project opgeleverd en zijn de eerste tomatenplanten in de kas geplaatst.

“Debets Schalke heeft dit turnkey project in een korte bouwtijd gerealiseerd. Met de lokale arbeidsmentaliteit was dat een uitdaging. Het feit dat dit is gelukt, is mede te danken aan onze kennis van de lokale markt”, aldus Dylan Schalke van Debets Schalke. De eerste tomaten zijn inmiddels geoogst.

Sinds de oprichting in 1985 heeft Debets Schalke wereldwijd duizend deel- en turnkey kassen gebouwd.

Meer informatie over Debets Schalke