Bio-vakbeurs Nordic Organic Food Fair en Natural Products Scandinavia

De vakbeurzen Nordic Organic Food Fair en Natural Products Scandinavia vonden op 15 en 16 november in Malmö in één grote hal plaats. Deze beurzen bieden de mogelijkheid voor producenten van biologische en zogenaamde natuurlijke producten om contact te leggen met distributeurs en retailers in Scandinavië.

Op de beurs stond onder andere een Holland Pavilion met een tiental Nederlandse deelnemers en daarnaast ook een aantal Nederlandse bedrijven verspreid over beide beurzen. Voor aanvang van de eerste beursdag werd door de landbouwafdeling Scandinavië van de Nederlandse ambassade in Kopenhagen tevens een informatief Breakfast Meet & Greet georganiseerd.

Presentatie Marije Vogelzang

Eating Designer Marije Vogelzang

Maar liefst 480 bedrijven uit 40 verschillende landen waren op de beurzen vertegenwoordigd met biologische, vegetarische, veganistische en raw-foodproducten. In totaal trok de beurs 4724 bezoekers met voornamelijk deelnemers uit de retail, distributie, import/export en productiesector. De meeste bedrijven waren dan ook enthousiast. Naast de stands waren er ook drie theaters waar interessante lezingen werden gehouden, onder andere door de Nederlandse Eating Designer Marije Vogelzang. Ook werden er door de organisatie nog een aantal prijzen verdeeld, waarbij het Nederlandse bedrijf 'Movers and Shakers' in de prijzen viel voor 'Best New Natural Drink Product'.

Statistiek Main Visitor Types 2017
Breakfast Meet&Greet

Meet & Greet Netwerkontbijt

Voordat de beurs officieel geopend werd vond een Meet & Greet netwerkontbijt plaats, georganiseerd door het landbouwteam Scandinavië. Dit gaf de Nederlandse deelnemers de mogelijkheid om elkaar alvast te leren kennen.

Na een welkomstwoord door de Nederlandse ambassadeur in Kopenhagen, Henk Swarttouw, volgden presentaties door Callette Terhaerdt Losic, CEO van Market Link Scandinavia en Renske Nijland, landbouwassistent op de ambassade in Kopenhagen.

Een aantal aanwezige Nederlandse bedrijven wagen voor het eerst de stap naar de Zweedse en Deense markt. Door Renske werd daarom benadrukt op welke manier de Nederlandse ambassades ondernemers behulpzaam kunnen zijn bij het oriënteren op een nieuwe markt en het leggen van de eerste contacten. Verder ging zij kort in op de populariteit van biologische, veganistische en andere natuurlijke en 'free-from'-producten bij de Deense consument. Ook Callette sprak over de bio/natuurlijke markt in Zweden. Beide sprekers gingen in op de subtiele, maar belangrijke verschillen tussen de Denen, Zweden en Nederlanders bij het zakendoen. Handige informatie om rekening mee te houden wanneer potentiële handelspartners eenmaal gevonden zijn.

De volgende editie van de Nordic Organic Food Fair en Natural Products Scandinavia zal plaatsvinden op 14 en 15 november 2018. Naar verluidt zal het bedrijf Gielissen ook in 2018 weer een Holland Pavilion organiseren op de bio-vakbeurs.

Meer informatie over deze beurs vindt u op deze website.

Lotte van der Vaart, Kopenhagen, 1 december 2017