Poolse supermarkten volgend jaar op sommige zondagen gesloten

Vanaf 1 maart 2018 kunnen Polen slechts op twee zondagen per maand boodschappen doen. Dit is het resultaat van een nieuwe wet in Polen.

biologische winkel
©Homan

Stap voor stap wordt het verbod uitgebreid naar alle zondagen: vanaf 1 maart 2018 mogen grote supermarkten en winkelcentra alleen geopend zijn op de eerste en de laatste zondag van de maand. In 2019 zou dit slechts de laatste zondag van de maand zijn en vanaf 2020 zal een totaal verbod (met enkele uitzonderingen) worden ingevoerd.

Er zijn uitzonderingen op deze wet, waaronder eigenaars van winkels tot 50 m2 die zelf in de winkel verkopen, zij mogen op zondag werken. Daarnaast zijn bakkerijen met eigen productie, apotheken, kiosken, bloemenwinkels, grootmarkten van groenten en fruit, vliegvelden, treinstations en tankstations (tot 300 m2) uitgezonderd van het verkoopverbod op zondag. Ook twee zondagen direct voor Kerst en één zondag direct voor Pasen zullen niet onder dit verbod vallen.

Het voorstel is ingediend door de grootste vakbond in Polen “Solidarność”. De intentie van het voorstel is dat Polen of - beter gezegd- Polinnen (conform schattingen zijn vrouwen 80% van alle medewerkers in grote supermarktenketens) meer tijd door kunnen brengen met hun families en kinderen. ‘Solidarność’ pleite voor alle zondagen zonder handel, daarom is het vakbond nu niet tevreden met het compromis. Solidarność denkt ook dat medewerkers van logistieke centra ook onder deze wet zouden moeten vallen. Ze worden ondersteund door een aantal Kerk-hiërarchen die zeggen dat een vrije zondag een positieve invloed kan hebben op het leven van Poolse families.

Volgens onderzoek zijn de meeste Polen niet tevreden met het verbod. 75% van de Polen staat toe dat twee vrije zondagen per maand gewaarborgd zouden kunnen zijn in de arbo-wetgeving voor medewerkers van handelscentra, maar wil niet dat het ten koste gaat van de openingstijden van winkels op zondag. Zij denken dat een dergelijk verbod alleen chaos veroorzaakt zoals lange rijen en files op zaterdagen die vooraf gaan op zondagen met een verkoopverbod.

Eigenaren van kleine winkels die onder een gezamenlijk merk opereren, zijn ook niet blij met de nieuwe wet: franchisemerken zijn namelijk gelijkgesteld met reguliere grote supermarkten. Logo op de ingang betekent dus dat vanaf maart volgend jaar de winkel dicht moet op zondag.

Op dit moment mogen winkels in Polen 24/7 open zijn.

Bron: businessinsider, portal spożywczy, dziennik zachodni