Gevolgen van de aanhoudende droogte

Geen druppel neerslag in Portugal. In de eerste twee weken van de maand november was de neerslag op het vasteland veel minder dan normaal, slechts 24% van het maandelijkse gemiddelde. 75% van het land is extreem droog. De maand september was de droogste maand van de afgelopen 87 jaar en de maand november de warmste maand. Stuwmeren hebben een te laag waterpeil en worden, in het ergste geval, van water voorzien met behulp van tankwagens.

©IPMA

De bevolking wordt gevraagd, met behulp van campagnes, bewuster om te gaan met het gebruik van water. Gemeenten nemen ook maatregelen om het gebruik van water te verminderen. Waterfonteinen worden stopgezet, er wordt minder besproeid en de autoriteiten lijken te beseffen dat het één en ander moet worden veranderd aangezien studie uitwijst dat dit in de toekomst vaker voor zal gaan voorkomen. Professor en onderzoeker aan de Universiteit van Lissabon, Filipe Duarte Santos, waarschuwt voor het feit dat het klimaat zoals we dat kennen in Marokko, Tunesië en Algerije, ook in Portugal in de toekomst een feit zal zijn.

Ook de productie van landbouwproducten zal verminderen als gevolg van de aanhoudende droogte. De productie van een aantal producten, zoals o.a. pijnboompitten, walnoten, amandelen, sinaasappelen, olijven en kersen zal volgend jaar een stuk minder zijn. Indien de droogte aanhoudt en er geen neerslag valt om de stuwmeren te vullen, zullen maïs en rijst niet eens gezaaid worden. Geen enkele agrariër neemt tenslotte het risico maïs te zaaien zonder de garantie voldoende water te hebben om te irrigeren.

Niet alles verloren in 2017

In het kader van de droogte dit jaar zijn de productie aantallen ook tegengevallen. De productie van tamme kastanjes bedroeg 23.000 ton (vorig jaar was dit 27.000 ton). De rijstproductie bleef hangen bij 161.000 ton, terwijl dit vorig jaar 169.000 ton was.

De wijnsector daarentegen doet het verrassend goed. De productie is met 10% gestegen en is van betere kwaliteit. Dit geldt ook voor de productie van appels en peren. Eerstgenoemde stijgt met 25% en de productie van peren met 20%.