Export kalfsvlees naar Saoedi-Arabië mogelijk versoepeld

Het bezoek van de EU-handelsdelegatie aan Saoedi-Arabië is voor de VanDrie Group succesvol verlopen. Directeur Corporate Affairs Henny Swinkels gaat ervan uit dat de export van Nederlands kalfsvlees op korte termijn zal versoepelen. Dat is volgens Swinkels een direct resultaat van het recente bezoek.

Handelsmissie
Finn Klostermann (li, directeur Danish Crown Beef), EU-commissaris Phil Hogan (mi), Henny Swinkels (re)

De agro- en foodhandelsdelegatie bestond uit vijftig vertegenwoordigers van bedrijven uit 19 Europese lidstaten. De delegatie stond onder leiding van de Europese landbouwcommissaris Phil Hogan. Doel van het bezoek was om de samenwerking tussen de EU en Saoedi-Arabië te versterken, met het oog op de verdere ontwikkeling van de bilaterale handel in agri- en foodproducten.

Export naar 67 landen

De VanDrie Group exporteert kalfsvlees naar 67 landen. Het bedrijf is de grootste exporteur in de wereld in deze sector. Het bedrijf exporteert al jaren naar Saoedi-Arabië, maar er is een aantal beperkingen. Swinkels: “Dat was voor ons een van de redenen om deel te nemen aan de delegatie. Saoedi-Arabië is op dit moment een redelijk grote afnemer van onze producten. Deze afzet kan zeker worden vergroot.”

Henny Swinkels

Vlees zonder bot

Een belangrijke exportbeperking is dat er geen bot aan het vlees mag zitten. Swinkels: “Dat heeft nog te maken met de BSE-affaire van decennia geleden. Wij willen graag ook vlees met bot afzetten, omdat daar vraag naar is bij eindgebruikers. Een kotelet zonder bot wordt nu eenmaal niet ervaren als een echte kotelet. Onze wens is na gesprekken met ambtenaren van de Europese Commissie opgenomen op de lijst met onderwerpen waarover Hogan met de ministers van Landbouw en Voeding van Saoedi-Arabië heeft gesproken.”

Uniforme regels

De VanDrie Group kaartte nog een andere belemmering aan. “Saoedi-Arabië hanteert verschillende regels bij de import van kalfsvlees uit lidstaten van de Europese Unie, bijvoorbeeld op het terrein van verpakking en etikettering. Tijdens onze reis heeft Hogan gepleit voor uniforme regels zodat de concurrentiepositie van de verschillende exporteurs gelijk is.”

Kalfsslachterij

Aangrenzende landen

Volgens Swinkels is constructief over beide voorstellen gesproken. “Ik ga ervan uit dat op korte termijn aan onze wensen gehoor wordt gegeven, mede door de inzet van landbouwraad Hans van der Beek. Versoepeling van export heeft mogelijk ook een positief effect op onze afzet naar omringende landen in het Midden-Oosten. Deze landen hanteren vaak dezelfde importregels en kijken daarbij vaak naar Saoedi-Arabië.”

Meer aandacht EU voor kalfsvlees

Volgens Swinkels heeft de reis naar het Midden-Oosten nog een positief effect: “De kalfsvleessector staat nu hoog op de lijst van aandachtspunten bij de Europese Commissie. Soms is het moeilijk om duidelijk te maken waar onze sector tegenaan loopt bij export. Voorafgaand en tijdens de handelsmissie hebben wij de kans gegrepen om de handelsbelemmeringen goed uit te leggen. Dat betaalt zich uit op de langere termijn.”