Bezoek van Aldrik Gierveld aan Japan

Van 19 tot 22 November 2017 kreeg de Nederlandse Ambassade in Tokyo bezoek van Aldrik Gierveld, directeur-generaal Agro en Natuur bij het ministerie van Economische Zaken en directeur Europees Landbouw- en Visserijbeleid en Voedselzekerheid (ELVV), vergezelschapt door Frederik Vossenaar.

De dag na een warm onthaal begon delegatie aan het drie-daagse programma. Hieronder vindt u kort verslag van deze dagen.

Maandag 20 November

Het programma startte met een bijeenkomst met de Ambassadeur Aart Jacobi. Vervolgens vond er een briefing met het LAN-team plaats.

Tijdens de lunch was er een bijeenkomst met een drietal experts over de uitdagingen in agricultuur, waaronder over de vergrijzing van de landbouwsector in Japan, landconsolidatie en duurzaamheid.

In de middag ging de delegatie richting MAFF voor het derde subcommittee over export promotion van agrarische producten.

Dinsdag 21 November

In de ochtend werd er een bezoek gebracht aan TEPCO Energy Partner, Inc., het grootste elektriciteitsbedrijf in Japan. TEPCO zoekt als non-agro bedrijf kansen in de agrifood- en tuinbouwsector.

Op de ambassade werd er een Wageningen University & Research Alumni-bijeenkomst gehouden met moderator Arjo Rothuis. Tijdens deze bijeenkomst vond er een vrije discussie plaats over onderwerpen zoals: hoe kan de agrifood sector meer jongeren kan aantrekken en wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen de Japanse en Nederlandse Groene Educatie.

Tijdens de lunchbijeenkomst van de dinsdag waren er twee experts over de EPA aanwezig. Er werd gesproken over hoe de agrarische handel van de EU van de EPA kan profiteren, wat voor effect de EPA heeft op de modernisering van de Japanse landbouw en wat de EU doet om MKB-voedselbedrijven te helpen de Japanse markt te betreden.

’s Middags vond de plenaire sessie van de bilaterale landbouwdialoog NL-JAP met MAFF plaats, gevolgd door een ondertekeningsceremonie van MoU tussen Wageningen University & Research en NARO in bijzijn van de Ambassadeur Aart Jacobi. Aansluitend volgde er een bijeenkomst met de Japanse Staatsminister voor Agricultuur, Bosbouw en Visserij, Taniai.

In de avond werden alle leden van de andere Nederlandse delegaties en hun netwerken uitgenodigd voor een overall netwerk event op de Residentie van de Ambassade.

Woensdag 22 November

De vroege ochtend begon met een bijeenkomst tijdens het ontbijt, tezamen met Friesland Campina. Hier werd over onder andere de impact van de EPA op de zuivelhandel besproken.

Daaropvolgend was er een bijeenkomst met Agricultuur & Livestock Industries Corporation (ALIC) over de EPA, toekomstig inkoopbeleid, toetreding van Nederlandse bedrijven en het creëren van toegevoegde waarde.

Onderwerpen zoals de laatste food innovaties, trends, kansen en uitdagingen kwamen aan bod tijdens de lunchbijeenkomst met Megmilk Snow Brand en Friesland Campina.

De middag werd besteed aan AEON. AEON is de grootste retailer van Japan. De supermarkten verkopen sinds kort biologische paprika’s van het Nederlandse bedrijf Levarht.
De bijeenkomst bij AEON ging over onderwerpen zoals retail en food quality trends, biologische producten, innovatief voedsel met gezondheidsclaims en duurzaamheid. Na een bezoek aan het winkelcentrum AEON Mall Makuhari, New City verplaatste de delegatie naar Bio c’Bon in Azabu, een joint venture tussen AEON en een Franse biologische supermarktketen Marne & Finance Europe. Bio c’Bon is gespecialiseerd in biologische producten. Tot slot werd er bezoek gebracht aan AEON Style Himonya in Meguro. AEON Style richt zich op hoogwaardige producten.