Oogstverwachtingen Tsjechië

Volgens schattingen van het Tsjechisch Bureau voor de Statistiek zal de graanoogst dit jaar 15,2 procent lager liggen dan in 2016. De oogst van koolzaad en aardappelen zal dit jaar ook dalen, terwijl de suikerbietenoogst bijna onveranderd blijft.

graan
©Murawska

De graanoogst, inclusief graanmais, wordt dit jaar veracht op 7,774 miljoen ton, dit is 15,2 procent lager dan vorig jaar. De vorige oogstschattingen waren optimistischer, aangezien in juni een daling van maar 10,1 procent en in juli een daling van 13,2 procent werd verwacht. De kwaliteit van de granen is problematisch dit jaar en de oogst valt specifiek in sommige regio’s, vooral in Moravië, tegen aldus een woordvoerder van de Agrarian Chamber. De reden voor de grote daling van 1.301 miljoen ton is vanwege een 15 procent lagere opbrengst per hectare, waarbij het areaal bijna gelijk is gebleven. De geschatte graanoogst van dit jaar is lager dan het gemiddelde van de laatste vijf en tien jaar. De eerste schatting wat betreft de oogst van graanmaïs komt uit op 533.000 ton, dit is 37 procent lager dan afgelopen jaar en een derde lager dan de gemiddelde oogst in de afgelopen tien jaar. De productie van raapzaad wordt geschat op  1.142 miljoen ton, dat is 16 procent minder dan vorig jaar, terwijl het areaal enigszins is gestegen.

De aardappeloogst wordt dit jaar geschat op 615.000 ton, dat is 12,1 procent lager dan afgelopen jaar. Het zaaigebied bleef op 23.000 hectare. De per hectare opbrengst van aardappelen wordt geschat op 26,25 ton, een afname van 3,63 ton in vergelijking met 2016. De oogst is vergelijkbaar met het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar, maar ligt 11,1 procent lager dan het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar,  dit komt vooral door een afname van het areaal.

De geschatte suikerbietenproductie bedraagt ​​4.096 miljoen ton en de geschatte oogst van maanzaad daalt met meer dan een kwart tot 21.000 ton, terwijl de productie van zonnebloemzaden met 3,2 procent, tot 46.000 ton, zal toenemen door een aanzienlijke stijging van het areaal. De Tsjechische overheid heeft eind september besloten dat boeren een compensatie krijgen vanwege de slechte oogst door de droogte. Fruittelers en boomkwekerijen krijgen ook nog een compensatie voor schade veroorzaakt door de lente vorst.