Nieuwe zuivelstudie geeft inzicht in Russische zuivelketen

De Russische overheid zet volop in om haar eigen agrarische productie te stimuleren en om zelfvoorzienend te zijn en nog liever netto exporteur van bepaalde producten te worden. Voor pluimveeproducten en varkensvlees is dat al aardig gelukt. Importsubsitutie en lokalisering zijn veel gehoorde begrippen in Rusland. Voor zuivel ligt dat gecompliceerder, vanwege het verkrijgen van voldoende financiering en specifieke expertise. Maar ook het te kort aan rauwe melk en kwaliteit van zuivel remt de verdere ontwikkeling van de zuivelsector in Rusland enigszins.

Het Nederlands Ministerie van Economische Zaken heeft samen met de Nederlandse ambassade in Moskou een sectorstudie laten uitvoeren over de laatste ontwikkelingen in de Russische zuivelketen. Deze studie is bedoeld om bedrijven te informeren over wat er momenteel speelt in de sector.

De resultaten van deze studie worden op 16 november a.s. organiseert het ministerie van Economische Zaken een seminar over de meest recente ontwikkelingen in de zuivelketen in Rusland. De Russische overheid stimuleert de eigen melkveehouderij en verwerking van rauwe melk en hoopt in de nabije toekomst, behalve voor pluimvee- en varkensvlees ook zelfvoorzienend voor zuivel te zijn. Doel van het seminar is de deelnemers te informeren over deze ontwikkelingen. Het ministerie heeft een studie uit laten voeren met betrekking tot de zuivelsector Rusland en Kazachstan. De belangrijkste resultaten van de studie worden tijdens het seminar gedeeld met het publiek. Hiertoe zullen zowel Nederlandse als Russische gastsprekers het woord voeren. De Russische viceminister van Landbouw, Evgeny Gromyko zal het seminar openen. De donderdagmiddag wordt afgesloten met een netwerkreceptie; een mooie gelegenheid voor de aanwezigen om kennis en ervaringen in de zuivelsector van opkomende markten uit te wisselen.

Het zuivelseminar vindt op 16 november plaats op Kasteel Woerden; een mooi kasteel in een regio dat bekend staat om haar zuivelproductie en met name de kaasmakerij.

Programma:

14:00 uur – Ontvangst met koffie

14:30 uur – Opening door Russische viceminister Evgeny Gromyko en Michiel van Erkel (EZ)

14:45 uur – Welke weg volgt Rusland met haar beleid en economie? Chris Weafer, Macro-Advisory

15:15 uur – Belangrijkste resultaten van EZ-zuivelstudie, Andrei Golokhvastov, RusMarketConsulting

15:45 uur – Koffie pauze

16:10 uur – Praktijkgerichte impressie van de Russische melkveehouderij, Sjoerd Galema, Fryskaya

16:20 uur – Roep om technologie met oog op importsubsitutie en lokalisering, Jeroen Keijzer, Lely

16:30 uur – Nederlandse ervaringen in Rusland met kaasmakerij en afzet, Volodja Eijkhine, Van ‘t Riet

16:40 uur – Conclusies en afsluiting zuivelseminar

16:45 uur – Netwerk receptie

Locatie: Kasteel Woerden, Kasteel 3, 3441 BL Woerden.

Geïnteresseerden voor deelname aan het zuivelseminar kunnen zich aanmelden en laten registreren door een email te sturen naar mos-lnv@minbuza.nl onder vermelding van ‘Registratie deelname aan zuivelseminar Woerden’. Voor vragen kunt u contact opnemen met het economisch cluster van de NL ambassade (email: mos-lnv@minbuza.nl en telefoon +7 4957972917).