Schade orkaan Irma aan Amerikaanse landbouw

Orkaan Irma, een categorie 5 storm, is op 12 en 13 september van dit jaar noordwaarts over Florida getrokken.

©Getty Images

De landbouwminister van de staat Florida, Adam Putnam, heeft deze maand bekendgemaakt hoeveel schade Orkaan Irma heeft veroorzaakt aan de landbouwsector in deze belangrijke landbouwstaat. Florida is na Californi√ę de grootste producent van groenten en fruit in de VS. Deze cijfers zijn voorlopig.

Op dit moment wordt de totale schade geschat op in totaal US $2.5 miljard. De citrussector heeft US$ 760.8 miljoen aan schade opgelopen, de groenten en fruit sector US$ 180.3 miljoen, de kastuinbouwsector, boomkwekerij- en sierteeltsector US$ 624.8 miljoen en US$ 64.7 miljoen aan de veldgewassen. De verwachting is dat de schade nog verder zal oplopen wanneer het verlies van toekomstige productie en de kosten voor de herbouw van de infrastructuur ook worden meeberekend.

Ook de landbouwsector in de staat Georgia heeft veel schade ondervonden van Irma, vooral onder de pecans-boomgaarden en katoenplantages. Beiden zijn waardevolle gewassen voor de staat Georgia. Cijfers zijn nog niet bekendgemaakt.