Met Wageningse kennis minder voedselverlies

In de voedselketen gaan veel verse producten verloren door kwaliteitsverlies. Dat kan oplopen tot meer dan de helft van het geoogste product. De gloednieuwe onderzoeksfaciliteit Phenomea op de campus van Wageningen UR moet bijdragen aan de optimalisatie van het wereldwijde transport en de bewaarbaarheid van versproducten.

In het gebouw Phenomea is alle Wageningse kennis en technologie ten behoeve van kwaliteitsbehoud van groenten, fruit en bloemen onder één dak samengebracht.

De nieuwste ontwikkelingen op het gebied van robotica, sensoren, koeltechniek, verpakkingstechnologie en bijvoorbeeld computervision zijn in het gebouw terug te vinden. Phenomea is onderdeel van Wageningen Food & Biobased Research.

Centraal loket voor ketenpartijen

Phenomea wordt gezien als het centrale loket waar partijen uit de agrofoodketen samenwerken met Wageningse onderzoekers om de verliezen na de oogst tot een minimum te beperken. Het nieuwe gebouw biedt ook mogelijkheden om trainingen te geven.

In het nieuwe gebouw zijn robots te vinden die snel de kwaliteit van een stuk fruit kunnen bepalen. Met robotica en sensortechnologie wordt het steeds beter mogelijk om razendsnel consistente en objectieve metingen uit te voeren. Verdere verbetering van deze technologie is onderdeel van het onderzoeksprogramma. Hiervoor wordt samengewerkt met handelsbedrijven, maar bijvoorbeeld ook met sensor- en software-ontwikkelaars.

Testen van koeltrailers

In het gebouw is ook een testruimte gerealiseerd waar onderzoek wordt gedaan naar geconditioneerd transport van verse producten. In de ruimte kunnen de prestaties van verschillende koeltrailers worden getest, bijvoorbeeld in opdracht van fruitimporteurs.

De locatie biedt de mogelijkheid om het koelvermogen en het energiegebruik te testen bij temperaturen tussen -20 en +50 graden Celsius. Zo kunnen de klimaatomstandigheden van het ketentransport van bijvoorbeeld bananen van de oogst in Costa Rico tot de aflevering in de haven van Rotterdam volledig worden nagebootst. Met de data uit het onderzoek kunnen vervolgens in elk deeltraject de juiste transportcondities worden gerealiseerd. En dat met een lager energiegebruik.

Onderzoek naar rijpingsproces

Minder goede bewaarcondities kunnen desastreus uitpakken voor de kwaliteit, smaak, kleur en hardheid van het verpakte product. Supermarktbedrijven stellen op dit gebied steeds hogere eisen. In Phenomea wordt onderzoek gedaan naar het rijpingsproces van fruit, groenten en bloemen onder verschillende bewaarcondities. Met de opgedane kennis kunnen transportbedrijven in elke schakel van de logistieke keten op de juiste wijze ingrijpen om de verliezen onderweg te minimaliseren. Met een betere bewaarkwaliteit kunnen partijen in de voedselketen nieuwe markten veroveren, op verdere afstand van de productielocatie.

Bloementransport per schip

Het onderzoek in Wageningen biedt ook kansen voor de sierteelt. Veel bloemen worden tegenwoordig in Oost-Afrika gekweekt. Het product vindt deels via Nederland zijn eindbestemming in Europa. Ook gaan veel bloemen uit Afrika naar het Midden-Oosten en Afrika. Het meeste transport vindt plaats via de lucht. Dat is erg duur.

In Phenomea doet Wageningen Food & Biobased Research onderzoek naar de mogelijkheid om de bloemen per schip te vervoeren. Dat is aanzienlijk goedkoper, maar vraagt wel om andere bewaarcondities en om een speciale voor- en nabehandeling van de bloemen. In Wageningen kunnen alle condities worden nagebootst en getest. De uitkomsten van het onderzoek kunnen effect hebben op de wereldwijde transportstromen.

Meer informatie over Wageningen Food & Biobased Research

Onderzoek in mobiele container

Achter Phenomea staat een mobiele container waarin onderzoek kan worden uitgevoerd naar kwaliteit en bewaring van versproducten. De mobiele onderzoeksfaciliteit is ontwikkeld door Wageningen Food & Biobased Research in samenwerking met Fotein BV.

De container is uitgerust met tien klimaatkamers en ultramoderne meet- en regelapparatuur. Temperatuur en zuurstofgehalte kunnen per klimaatkamer afzonderlijk worden ingesteld. Zo kunnen allerlei transportcondities worden nagebootst.

Met de mobiele onderzoekcontainer is het mogelijk om op locatie bij productiebedrijven te bekijken wat het beste oogstmoment is, door bijvoorbeeld het suikergehalte in vruchten te meten. Ook kan het worden gebruikt bij de opstelling van rijpingsprotocollen voor vruchten, zoals mango’s, op locatie.

Vanuit China, Mexico en India is inmiddels belangstelling getoond voor het mobiele onderzoekcentrum. Voordat andere onderzoekers ermee gaan werken, krijgen ze eerst een training in Wageningen. De onderzoekcontainer is te koop voor €375.000.