Halt aan gesuikerde frisdranken op scholen

De weg naar een gezonder leven ligt open voor heel wat scholieren. Vanaf volgend jaar zullen er namelijk geen frisdranken met toegevoegde suiker meer verkocht worden in de schoolautomaten.

In middelbare scholen bevatten twee op de drie automaten nu nog suikerhoudende dranken. Om het voor scholieren makkelijker te maken om te kiezen voor producten die passen binnen een gezonde en evenwichtige levensstijl wordt gestreefd naar een aangepast aanbod van dranken en tussendoortjes in de scholen.

Oorspronkelijk tracht het Vlaamse akkoord van de Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) en de voedingsindustrie om ongezonde tussendoortjes en frisdranken met suikers te laten verdwijnen op scholen tegen 2020. Unesda, de Europese federatie van frisdrankproducenten, is nu echter van plan om al volgend jaar door heel Europa in te grijpen. Een belangrijke kanttekening is dat de drankautomaten niet verdwijnen van de speelplaatsen, alleen het aanbod verandert. Dit betekent dat light- en zero-producten ook nog verkocht kunnen worden. Suikervrije alternatieven en gearomatiseerde waters kunnen zo de vraag naar gezondere frisdranken vervullen.

Bronnen: De Standaard & VRT Nieuws