Deel 2 - Neurenberg: hét biologische centrum van Zuid-Duitsland

De Zuid-Duitse stad Neurenberg profileert zichzelf als “die BioMetropole”, als hét biologisch kloppende hart. De stad heeft hiervoor uitstekende kaarten. Zo vindt daar jaarlijks de grootste biologische vakbeurs ter wereld, de BIOFACH, plaats. Ook stimuleert de stad op vele manieren de biologische foodsector. Voor Nederlandse bio-exporteurs is Neurenberg dan ook een bezoek waard. Dit is deel twee.

Enthousiaste ondersteuning door deelstaat

Het biologische beleid van die BioMetropole geniet brede steun in de Neurenbergse gemeenteraad. Alleen over accentverschillen lopen de meningen soms uiteen, zo vertelt loco-burgemeester en verantwoordelijk wethouder Dr. Peter Pluschke (Bündnis 90/Die Grünen) tijdens “zijn” Bio erleben; een groot biologisch publieksevent dat de stad Neurenberg jaarlijks organiseert. Volgens Pluschke beseffen de Neurenbergse stadsbestuurder heel goed, dat voor het succes van het beleid langjarig-politiek-commitment essentieel is. Alleen als ondernemers er op kunnen vertrouwen dat het beleid voor een lange periode vaststaat, zullen ze investeringen aangaan. Die zekerheid geeft de stad ook: het beleid verandert niet na elke gemeenteraadsverkiezing. Eveneens krijgt het biologische beleid van Neurenberg ondersteuning van Landbouwminister Brunner (CSU)van de deelstaat Beieren. Minister Brunner is volgens wethouder Pluschke enthousiast over Neurenbergs leidende rol in de biologische strategie. Beieren, en overigens ook de federale overheid, streeft naar ophoging van het biologische aandeel in de landbouw naar 20%.

Bio biedt “Standortvorteil”

Volgens wethouder Pluschke rust het beleid van Neurenberg - die Biometropole op drie pijlers:

  • Het verbeteren van volksgezondheid: biologisch voedsel is gezond(er), doordat er minder resten van chemicaliën, kunstmest en andere kunstmatige toevoegingen in zitten;
  • Het verbeteren van de milieukwaliteit: biologische landbouw is milieuvriendelijk(er), doordat bio-boeren veel minder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruiken;
  • Het creëren van economische groei en banen: het beleid biedt Neurenberg een “Standortvorteil”; het vergroot de aantrekkelijkheid van de stad als vestigingsplaats voor biologische ondernemingen en stimuleert zo de regionale economische ontwikkeling en clustervorming.

Bio-clustervorming rond Neurenberg

De clustervorming illustreert wethouder Pluschke met cijfers uit een recente studie over de ontwikkeling van de biologische markt in de regio Neurenberg van 2007 tot 2017: het aantal biologische-ondernemingen in de regio is sinds 2007 met 57,3% gegroeid tot ruim 2.100. De helft hiervan betreft biologische landbouwbedrijven. 25% zijn gemengde ondernemingen met landbouw- én verwerkende activiteiten en iets meer dan 20% van de bio-ondernemingen zijn bedrijven die biologische landbouwproducten verwerken tot eindproducten. Verder bestaat 5% uit groothandelaren en detaillisten. Neurenberg zelf heeft 145 landbouwbedrijven binnen haar stadsgrenzen. Krap 15% hiervan boert biologisch. Het bio-aandeel ligt daarmee hoger dan in Duitsland (8,7%) en in geheel Beieren (8,0%).

De studie ziet voor de regio nog een substantieel groeiperspectief op biologisch terrein. Tegelijkertijd constateert de studie dat het bij de huidige inzet nog jaren duurt, voordat de regio het doel van 20% biologische landbouw bereikt. Hoofdoorzaak is dat het veranderingstempo richting biologisch toch ook sterk samenhangt met het landelijke en Europese landbouwbeleid.

Verdere informatie

http://www.agroberichtenbuitenland.nl/duitsland/deel-i-neurenberg-het-biologische-centrum-van-zuid-duitsland/

http://www.ihk-eforen.de/pages/viewpage.action?pageId=410222610 https://www.nuernberg.de/internet/biomodellstadt/

http://duitsland.agroberichtenbuitenland.nl/duitsland/duitsland-koploper-bij-biologische-levensmiddelen/

http://duitsland.agroberichtenbuitenland.nl/duitsland/biologische-landbouw-thema-bij-duitse-verkiezingen/