Dutch Garden in Disneyland Parijs geopend

De Dutch Garden in Disneyland Parijs is 28 juni 2017 officieel geopend. De openingshandeling werd verricht door plaatsvervangend ambassadeur Dirk-Jan Nieuwenhuis van de Nederlandse ambassade in Frankrijk, Thierry Pedros en Luc Behar – Bannelier van Disneyland Parijs, en Igor Boin van Barendsen. Ze werden ondersteund door Mickey en Minnie en een groep Franse schoolkinderen.

De Nederlandse tuin is tot stand gekomen in samenwerking met de Nederlandse sierteeltsector (met Barendsen, Verver en Blooming Breeders als belangrijkste initiatiefnemers en sponsors), Disneyland Paris en het landbouwteam van de Nederlandse ambassade in Frankrijk.

Promotie bloemensector

Doel van het meerjarig project ‘Dutch Garden’ is promotie van de Nederlandse bloemensector, marktverbreding, en het delen van kennis en ervaring. De tuin is ontworpen door de Nederlandse tuinontwerpster Jacqueline van der Kloet en Manon Hazebroucq, landschapsarchitecte van Disneyland Paris.

In het ontwerp zijn 115 soorten bloeiende planten gebruikt met vele verschillende tinten, zoals blauw voor de 25e verjaardag van Disneyland Paris, maar ook paars, roze, fuchsia, geel en oranje. De tuin is te bezichtigen tot eind september.

Flowers connect people

Na de opening van de Nederlandse tuin vond een seminar plaats met thema ‘Flowers connect people’. Sprekers uit Nederland en Frankrijk gaven vanuit verschillende invalshoeken hun visie op bloemen en groen. Thierry Pedros en Luc Behar –Bannelier van Disneyland Parijs gaven een presentatie over het belang van groen voor het attractiepark. Dirk Hogervorst ging namens Blooming Breeders in op de innovatieve kracht en internationale oriëntatie van de Nederlandse sierteeltsector. Martijn Homan, Landbouwraad in Warschau, gaf op beeldende wijze een inkijkje in de Nederlandse tuin in Lazienki Park in Warschau, dat als inspiratie diende voor de tuin in Disneyland Parijs.

Bert van Helvoirt van Helvoirt Groenprojecten BV gaf een presentatie over de positieve effecten van groen op o.a. gezondheid (bijvoorbeeld dementie). Michel Audouy van het nationale programma ‘Pour une Cité verte’ van Val’Hor gaf een presentatie over de Franse kijk op ‘green city’. Sandrine Manusset van Cabinet Environnement et Société deelde haar visie over tuinen en ‘green city’ vanuit een etnisch-ecologische benadering. Charles Lansdorp van de Fellini Foundation tenslotte gaf een presentatie over kennisoverdracht en hoe je kinderen kunt betrekken bij alles wat groeit en bloeit. Het seminar werd afgesloten door een netwerkreceptie.

Meerjarig samenwerkingstraject

Er zullen onder de vlag van het meerjarig samenwerkingstraject ‘Dutch Garden’ in de nabije toekomst verschillende activiteiten worden georganiseerd. Ook zal er in 2018 weer een Dutch Garden in Disneyland Parijs komen. Partijen uit de sierteeltsector – maar ook daarbuiten - zijn van harte uitgenodigd hieraan deel te nemen