Presentatie voortgang Algae Linkages project

Op vrijdag 2 juni 2017 namen de landbouwraad, Jean Rummenie, en Frank Hoogendoorn namens de ambassade deel aan de presentatie van de voortgang van het Algae Linkages project. Het evenement vond plaats bij het bedrijf Finca Ahuehuetes op het Agropark in Querétaro.

Microalgen vertegenwoordigen een van de meest veelbelovende voedselbronnen voor dieren die bestemd zijn voor menselijke consumptie. Tot op heden hebben echter slechts weinig inspanningen plaatsgevonden om een duurzame productieketen van microalgen voor gebruik op commerciële schaal te integreren.

Het Algae Linkages project ontwikkelt en integreert een duurzame productieketen. Restwater uit de kas wordt gebruikt voor de productie van microalgen. Deze microalgen zullen op hun beurt gebruikt worden als voer voor kippen. Het uiteindelijke doel is het verrijken van hun eieren met omega 3-vetzuren.

Consortium

Het Algae Linkages project, met een duur van vier jaar, is gestart op 1 maart 2016. Het project is het resultaat van een samenwerking tussen 6 kennisinstituten en twee bedrijven uit zowel Nederland als Mexico.

 1. Universidad Autónoma de Querétaro, México.
 2. Wageningen UR University, department Agro technology, Centre for Bio based Economy, Nederland.
 3. Wageningen UR- Bio based Research Institute, Nederland.
 4. Wageningen UR – Livestock Research Institute, Nederland.
 5. Van Hall Larenstein, University of Applied Sciences, Nederland.
 6. Schothorst Feed Research B.V., Nederland.
 7. Finca Ahuehuetes SA de CV, México.
 8. Rondeel B.V., Nederland.

Resultaten

De volgende resultaten zullen worden verkregen:

 • Een duurzaam proces voor de productie van voer voor legkippen uit, op restwater uit de kas, gekweekte microalgen.
 • Optimalisatie van de biomassa samenstelling en het geïntegreerde microalgen kweekproces.
 • Kennis over de voedingswaarde van biomassa voor kippen en de omzetting daarvan naar met omega-3 vetzuren verrijkte eieren.
 • Ontwikkeling van een duurzaam proces dat in Mexico, Nederland en de rest van de wereld kan worden herhaald.

Evenement

Gedurende het goedbezochte evenement werden verschillende toespraken gehouden. Vervolgens werden tijdens een rondleiding zowel het laboratorium als het gesloten doorzichtige buizensysteem bezocht. Na afloop was er voldoende tijd om te netwerken.