Destillaten zonder allergenen

ANVISA stelt dat destillaten van allergenen geen waarschuwing meer hoeven te bevatten.

Door middel van besluit nr. 784 van 23 maart 2017 heeft de Braziliaanse gezondheidstoezichthouder ANVISA bepaald dat destillaten van de allergenen genoemd onder resolutie RDC26/2015 geen voedselallergie veroorzaken en daarom ook niet meer als zodanig op het etiket vermeld hoeven te worden.

Voorwaarde is wel dat de producenten de kwaliteit van het destillatieproces waarborgen zodat er inderdaad geen allergenen meer in het eindeproduct aanwezig zijn. Deze vrijstelling van vermelding geldt voorlopig echter alleen voor bedrijven aangesloten bij ABRABE, de Braziliaanse vereniging van alcoholhoudende dranken. Overige bedrijven zullen moeten wachten totdat resolutie nr. 26/2015 formeel is aangepast. Ook zullen zij zich hiervoor moeten houden aan de goede regelgevingspraktijken zoals door ANVISA voorgeschreven.