Portugal: structurele hervorming bosbouw gigantische taak

Een hervorming van de bosbouwsector is in Portugal broodnodig, maar wil maar niet van de grond komen. Een maatschappelijke consensus hiervoor ontbreekt.

De regering tracht hier nu verandering in te brengen, maar beseft dat het een gigantisch moeilijke taak zal worden. Men trekt, tot 2020, €700 mln. uit voor de hervorming van deze sector.

Men beoogt het onbenutte erfgoed weer te gebruiken om o.a. welvaart en werkgelegenheid te verschaffen en, door middel van professioneel beheer, het risico van bosbranden drastisch te verminderen. De voornaamste oorzaak van de jaarlijks terugkerende bosbranden zijn nalatigheid en verwaarlozing.

Kadaster

Binnen twee jaar dient ook een simpel bosbouwkadaster te worden opgezet. Bosgronden waarvan de eigenaar niet geïdentificeerd kan worden, gaan naar de landbank, die op haar beurt deze terreinen ter beschikking stelt aan geïnteresseerden.

Steun

De regering stelt tot 2020 €700 mln. ter beschikking, waarvan €450 mln. afkomstig van het Plattelandsontwikkelingsplan en €100 mln. uit het Permanente Bosbouwfonds. Tot slot worden ook andere fondsen, voor kleine bedragen, aangewend.

Sector

De bosbouwsector in Portugal vertegenwoordigt 2% van het Bruto Binnenlands Product en draagt met €2,6 mln. bij aan de commerciële handelsbalans. Er zijn 7.000 bedrijven actief in deze sector die 115.000 directe banen verschaffen.

Bron: Jornal de Negócios