Teler paddenstoelen boekt succes in Rwanda

Wereldwijd ondersteunt Nederland innovatieve ondernemers in de landbouw. Met onder andere Nederlandse steun (subsidies en advies) kon de Belgische Laurent de Muynck de eerste champignonkwekerij in Oost-Afrika openen: Kigali Farms. In 2010 is Laurent begonnen met het telen van oesterzwammen en sindsdien is het bedrijf gegroeid.

Paddenstoelen in Rwanda

In veel opzichten is de champignon een ideaal landbouwproduct om te verbouwen in Rwanda. Een overgroot deel van de Rwandese bevolking werkt in de landbouw en veel van het beschikbare land wordt gebruikt voor landbouw. Dit bekent dat er genoeg landbouwrestproducten, zoals stro en hooi, voorradig zijn; de grondstoffen voor het substraat waar de paddenstoelen in groeien. Door een hoge, en stijgende, bevolkingsdichtheid is land in Rwanda schaars en dus duur, ideaal voor een paddenstoelenkwekerij: Laurents kwekerij heeft namelijk relatief weinig ruimte nodig om toch efficiënt en veel te verbouwen. En omdat de kwekerij binnen is, is bodemkwaliteit geen issue. Verder heeft Rwanda een aanzienlijke voorraad turf, een grondstof die je niet overal in de wereld vindt, maar wel nodig is voor het verbouwen van paddenstoelen.

Eveneens is er in Rwanda behoefte aan paddenstoelen. Een aanzienlijk deel van de Rwandese bevolking is nog steeds voedselonzeker, maar tegelijkertijd openen luxe restaurants, hotels, en conferentiecentra zich in de hoofdstad Kigali. Substraat met sporen van paddenstoelen die zich makkelijk laten verbouwen, verkoopt Kigali Farms aan armere huishoudens. Deze paddenstoelen, oesterzwammen, kunnen families thuis laten groeien en bieden een rijke bron van eiwitten, mineralen, en andere voedingsstoffen -of een extra bron van inkomen. Gelijktijdig verbouwt Kigali Farms witte champignons, kastanjechampignons, en portobellos, voor de luxere eetgelegenheden.

Ambities

Alle benodigde grondstoffen voor champignons zijn aanwezig in Rwanda, behalve de sporen, van waaruit de paddenstoelen groeien. Momenteel worden deze geïmporteerd uit Zuid-Afrika, maar in 2017 zal Laurent zijn eigen sporenkweeklab openen, niet alleen voor zijn eigen kwekerij maar ook voor andere champignonhouders in de regio. Hij verwacht dat deze uit de grond zullen springen, als het succes is bewezen en de kennis en benodigdheden aanwezig zijn. In de nabije toekomst hoopt Laurent, naast het openen van een sporenkweeklab, ook nieuwe soorten, zoals shiitake, champignons te gaan kweken en een soepfabriek te openen.

Uitdagingen

Uitdagingen voor Kigali Farms zijn het soms onbetrouwbare elektriciteitsnetwerk in Rwanda, de strenge regulering betreffende plastic verpakkingsmateriaal, en de soms wat onduidelijke wet- en regelgeving. Een bijkomende uitdaging voor Laurent was het aan de man brengen van een product dat nauwelijks werd gegeten in Rwanda en al helemaal niet vers. Hoe smaken deze schimmels? Moeten champignons worden gewassen? Kun je ze rauw eten? Moet je ze koken? Om de koks in Rwanda bekend te maken met deze nieuwe producten organiseert Kigali Farms nu gratis kooklessen met als thema champignons. Verder is er een variatie op het favoriete gerecht van veel Rwandezen geïntroduceerd: de brochette met champignons in plaats van vlees .

Hoewel het verkopen aan restaurants minder voorspoedig gaat als gehoopt, verloopt de export beter dan verwacht. In Oost-Afrika hebben producten uit Rwanda een erg goede naam, en wordt ‘made in Rwanda’ volgens Laurent geassocieerd met kwaliteit.