Ethiopië zoekt Nederlandse tuinders

De Ethiopische overheid wil het Nederlandse bedrijfsleven betrekken bij de ontwikkeling van een tuinbouwgebied in de omgeving van Hawassa, 250 km ten zuiden van Addis Abeba. De ontwikkelingslocatie van 1.500 hectare moet op termijn werkgelegenheid bieden aan 50.000 mensen.

Niek Bosmans

Over de mogelijke samenwerking tussen Nederland en Ethiopië zijn inmiddels verkennende gesprekken gevoerd. Landbouwraad Niek Bosmans is voorzichtig optimistisch. “Ethiopië heeft positieve ervaringen met het Nederlandse tuinbouwbedrijfsleven. Nederland wordt gezien als mondiale koploper die de agrarische sector in het land een impuls kan geven. Maar Nederland stelt wel belangrijke voorwaarden bij de samenwerking.”

Onrust

In Ethiopië is vorig jaar de noodtoestand uitgeroepen naar aanleiding van rellen op verschillende plaatsen. De onrust was het gevolg van spanningen tussen de regering en de twee grote bevolkingsgroepen, de Amharen en de Oromo’s. De kritiek van de oppositie is dat slechts een minderheid van de bevolking profiteert van de groei van de economie. Deze minderheid van Tigreeërs heeft de leiding in het land en staat weinig oppositie toe. Buitenlandse bedrijven worden gezien als een verlengstuk van de overheid. Een aantal Nederlandse bedrijven is overvallen.

Hervormingen

Volgens Bosmans zijn inmiddels enkele hervormingen doorgevoerd. De regering is bereid tot een dialoog met de oppositie en de helft van de  ministers en hoge ambtenaren is vervangen. “De regering praat met de oppositie over veranderingen. Daardoor is de rust in het land teruggekeerd. Belangrijk is dat de Ethiopische overheid nu ook de dialoog aangaat met buitenlandse partners waaronder de Nederlandse overheid. Medewerking van Nederland bij de ontwikkeling van het tuinbouwgebied bij Hawassa is daarvan afhankelijk.”

Gunstige teeltomstandigheden

De Ethiopische overheid wil een voormalige staatsboerderij ontwikkelen tot een modern tuinbouwgebied. De teeltomstandigheden (klimaat, bodemkwaliteit) voor de productie van snijbloemen, tuinbouwgewassen en zaden zijn op deze locatie erg gunstig. Het grondgebruik is al decennia in handen van de overheid waardoor er geen dispuut wordt verwacht over landrechten.

Verbetering infrastructuur

Plannen voor modernisering van het vliegveld bij Hawassa en de aanleg van een snelweg naar Addis Abeba worden de komende jaren uitgevoerd. Ook overweegt de overheid een spoorlijn aan te leggen die aansluit op de komende railverbinding tussen Addis Abeba en de havenstad Djibouti. Dat alles biedt op middellange termijn perspectief voor Nederlandse ondernemers die op deze locatie willen investeren en hun producten exporteren.

Randvoorwaarden van Nederland

De Ethiopische overheid heeft de Nederlandse ambassade gevraagd om de ontwikkeling van de nieuwe tuinbouwlocatie te ondersteunen. Bosmans: “Voorwaarde voor onze steun is dat de lokale bevolking actief wordt betrokken bij de ontwikkelingen op de locatie. Het gebied moet duurzaam worden ontwikkeld en werkgelegenheid opleveren voor de lokale bevolking. Respect voor mensenrechten, naast andere MVO-vereisten, is en blijft voor ons uitgangspunt.”

Assistentie landbouwraad

Investeren in Ethiopië kan ook risico’s met zich meebrengen. De Nederlandse ambassade is graag bereid om geïnteresseerde ondernemers hierover te adviseren. In de laatste week van maart wordt in Nederland een seminar gehouden voor agrarische ondernemers die belangstelling hebben voor Ethiopië. Over datum en locatie van het seminar informeren wij u later op deze website.

Meer informatie bij landbouwraad Niek Bosmans, telefoon: +251 – 911 202 541 of e-mail: niek.bosmans@minbuza.nl