Nordic Organic Food Fair en Natural Products Scandinavia

Op 16 en 17 november vond in Malmö, Zuid-Zweden de vijfde editie van Natural Products Scandinavia en de Nordic Organic Food Fair plaats. Op de fair stond een Holland paviljoen en daarnaast ook een aantal Nederlandse bedrijven verspreid over de beurs. In totaal waren er 33 deelnemende bedrijven uit Nederland. Het Landbouwteam Scandinavië organiseerde op 17 november een breakfast meet & greet voor Nederlanders op de beurs en interessante contacten daarbuiten.

De beurs was goed bezocht, en zowel gasten als deelnemers waren positief. Producten uit heel Europa en verder werden geïntroduceerd door producenten. Naast de stands waren er ook verscheidende presentaties van succesvolle biologische ondernemers en andere experts, de wedstrijd om de titel ‘beste biologische kok van Zweden’ vond plaats in de beurshal, en een uitgebreide verkiezing van de beste producten op de beurs werd georganiseerd. Deze verkiezing werd in de categorie best new natural food product gewonnen door het Nederlandse Tony’s Chocolonely.

Meet & Greet netwerkontbijt

Naast de programma’s van de beurs zelf vond er ook een meet & greet ontbijt plaats op 17 november. Dit ontbijt georganiseerd door het Landbouwteam Scandinavië gaf de bedrijven de mogelijkheid om elkaar te spreken, evenals een aantal lokale contacten, onder andere van de Dutch Chamber of Commerce in Zweden. Er waren ook een aantal sprekers naast de gelegenheid om te netwerken. Veel van de bedrijven aanwezig wagen op dit moment de sprong naar de Deense en Zweedse markt. Renske Nijland gaf daarom een presentatie niet alleen over hoe de landbouwraden en ambassades Nederlandse ondernemers kunnen helpen, maar ook over de subtiele cultuurverschillen tussen Denemarken en Nederland. Ook vertelde zij over de lange biologische tradities in Denemarken, en tegenwoordig ook de aandacht voor vegetarische en veganistische alternatieven, free-from en raw-foods. Verder sprak Callette Terhaerdt van Marketlink Scandinavia een paar woorden over ondernemen en handelen met Zweden. Zij had ook, namens het Landbouwteam Scandinavië voor de deelnemers een store check samengesteld, zodat er tijdens het bezoek aan Malmö ook efficiënt winkels konden worden bezocht.

Magnus Dahl, honorair Nederlands Consul in Malmö sprak de laatste woorden om het netwerken tussen bedrijven weer in te luiden. Wat hij zei is dat Zweden het goed kunnen vinden met Nederlanders, vertrouwen hebben in de Hollandse export en graag willen samenwerken.  Om daad bij woord te zetten gingen de Nederlanders hierna weer de beurs op om hun producten te vertegenwoordigen.

De Nordic Organic Food Fair en Natural Product Scandinavia beurs vinden volgend jaar weer plaats, dat zal zijn op 15 en 16 november 2017.

Jessica Brugmans, Kopenhagen, 24 november 2016