Deense varkensvlees-export naar China groeit explosief

De Deense varkensvlees-export naar China is dit jaar met 70% gegroeid tot een recordwaarde van bijna €650 miljoen. Hiermee is de Chinese markt in korte tijd de tweede grootste bestemming voor Deens varkensvlees geworden, enkel Duitsland neemt meer af. Voorheen was het Verenigd Koninkrijk de tweede in de lijst. Het toppunt was in juni dit jaar, in deze maand werd er voor €65 miljoen varkensvlees naar China geëxporteerd.

Denemarken exporteert al jaren veel bijproducten (zoals snuiten en staarten) van varkensvleesproductie naar China en deze export is gegroeid. De voornaamste ontwikkeling is echter in de export van reguliere vleesdelen. Het afgelopen jaar was hier exponentiële groei: van 24.000 ton in het eerste half jaar van 2015, tot 75.000 ton in het eerste halfjaar van 2016.

Ontwikkelingen in China

De brancheorganisatie voor landbouw en voedsel in Denemarken verklaart de groei door te wijzen op ontwikkelingen in de varkensvleesproductie in China zelf. Het afgelopen jaar is een groot deel van de productie in stedelijke gebieden gesloten en zijn de stallen verplaatst naar landelijke gebieden. Dit proces zorgde voor een terugval in productie, waardoor import noodzakelijk werd. Hierdoor wordt ook aangenomen dat zodra de binnenlandse productie weer aantrekt de Deense export zal verminderen. Vooral voor de kwetsbare handel in reguliere vleesdelen wordt een terugslag verwacht, en in mindere mate voor de export van bijproducten.

De brancheorganisatie geeft aan dat ook hier geen zekerheid is omdat China een zeer wisselende markt is, waar plotselinge politieke keuzes grote impact kunnen hebben. Een voorbeeld is hoe in 2014 Deense nerts- en melkexport hard werden geraakt toen China plotseling de import omlaag schroefde.

Toch heeft China zich ontwikkeld tot een van de grootste importeurs van varkensvlees ter wereld, en neemt op dit moment de helft van al het varkensvlees geproduceerd in de EU af. Denemarken voorziet wel een risico als de Verenigde Staten en ook Brazilië grotere marktaandelen zullen innemen het komend jaar. Vooral Amerikaans varkensvlees is een directe goedkope concurrent voor de Deense export.

Jessica Brugmans, Kopenhagen, 25 oktober 2016