Artikel MO: tijd voor dagen zonder vlees in Canada

Canadezen staan niet meteen bekend als vegetariërs – ze behoren dan ook tot de grootste rundsvleeseters ter wereld. Maar volgens een peiling in 2015 probeert 33% minder vlees te eten.

Eerst en vooral: ‘de Canadese keuken’ bestaat niet. Ze variëert van streek tot streek en heeft invloeden van de inheemse bevolking, en Engelse, Schotse en Franse kolonisten. Dus wat eten Canadezen? Onder andere gerookt vlees Montreal stylepoutine (frieten met jus en kaas), vleestaart, zalm-jerky en spek. En het liefst van al afgewerkt met esdoornsiroop.

De National Geographic Greendex peilt om de één à twee jaar naar het gedrag van 18.000 mensen verspreid over achttien landen. Die krijgen een ranking – van meest naar minst duurzame levensstijl. In 2014 belandde Canada op plaats zeventien, net voor de Verenigde Staten, en van alle landen zag Canada de grootste dalingen in gezond gedrag sinds 2012. ‘Het lijkt wel alsof de Canadezen de Amerikanen proberen in te halen’, zegt Eric Whan, sustainability director van GlobalScan, het bedrijf dat samen met National Geographic het onderzoek uitvoerde.

De Greendex gaat natuurlijk niet alleen over vleesconsumptie. Hij peilt naar alle gedrag dat te maken heeft met transport, voedselbronnen, het gebruik van groene producten, houdingen tegenover het milieu en duurzaamheid, en kennis van ecologische kwesties. Kijken we alleen naar het onderdeeel ‘food’, dan is Canada nog altijd niet de beste leerling van de klas: van de achttien landen eten zij het minst lokale, biologische of natuurlijke voeding en behoren ze tot de grootste rundsvleeseters. Maar het is wel een leerling die vooruitgang boekt. Ze eten al meer lokale, biologische en natuurlijke voeding en minder rundsvlees dan in vorige peilingen.

Voor het volledige artikel van Mondiaal Nieuws zie: Tijd voor Dagen Zonder Vlees in Canada