Horticultural Connection geeft impuls aan tuinbouw Nederland - Mexico

Op 30 mei 2016 is de publiek-private samenwerking 'Horticultural Connection' officieel gevormd. Er is een convenant getekend tussen het ministerie van Buitenlandse Zaken, het ministerie van Economische Zaken, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en 7 Nederlandse toeleveranciers van de tuinbouwsector.

De betrokken bedrijven zijn: Grow Group, Saint-Gobain Cultilène, Flier Systems, Hoogendoorn Growth Management, Van der Knaap Group of Companies (Forteco), Global Green Team en VB Climate. Ook was de Mexicaanse ambassade in Den Haag aanwezig. Het convenant is getekend voor een periode van 3 jaar.

Doel convenant

Het belangrijkste doel is de export van Nederlandse technologie, plantaardig materiaal (zaden en pootgoed) en kennis voor duurzame productie van tuinbouwgewassen naar Mexico te verhogen. Het consortium wil dit bereiken door de Mexicaanse tuinbouwsector te helpen duurzame productiesystemen te ontwikkelen. Door actieve betrokkenheid gaan de Nederlandse overheid en de bedrijven in totaal bijna € 1,3 miljoen investeren.

Nederlandse expertise

Horticultural Connection heeft alles in huis wat een Mexicaanse teler nodig heeft voor een optimale groente-, fruit- en sierteelt. Elk bedrijf brengt specifieke expertise en producten mee. Bijvoorbeeld op het gebied van jonge planten, kas- en klimaatsystemen, irrigatie en werktuigbouw. Maar ook teeltvloeren, thermische en schaduwschermen, recirculatiesystemen, tray systemen en containers. En kennis van logistiek en distributie, marketing en verkoop.

Tuinbouwsector Mexico

Mexico heeft een levendige en groeiende economie. De jonge, beschermde tuinbouwsector is de afgelopen 15 jaar consistent gegroeid. De groei gaat hand in hand met de groeiende verwachtingen van een tuinbouwsector met kennis en toegevoegde waarde. Deze verwachtingen maakte het consortium bewust van de mogelijkheden en wensen van de Mexicaanse markt.

De ambitie van Mexico om uit te groeien tot een centrale speler in de regio als producent van vers voedsel, biedt niet alleen exportkansen voor Nederland. Het opent ook mogelijkheden voor het opbouwen van een duurzame relatie met Mexicaanse telers en de regering. De komende jaren krijgen kwaliteitseisen en regelgeving voor de export van tuinbouwproducten extra aandacht. Het is noodzakelijk dat de kwaliteit, voedselveiligheid, duurzaamheid en betrouwbaarheid van tuinbouwproducten verbetert. Zo wordt voldaan aan strenge richtlijnen van importerende landen.

Met het opzetten van een lokaal business centre in Mexico is de eerste stap gezet. De publiek-private samenwerking is de volgende stap. De komende jaren gaat Horticultural Connection fors investeren in een commercieel demonstratiecentrum. Dit centrum wordt een plek voor workshops en seminars om een brede groep Mexicanen te informeren.

Kansen in het buitenland

Horticultural Connection is mede ontstaan dankzij het programma Partners for International Business (PIB). RVO.nl voert dit  programma uit in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Onze tuinbouwexpertise en netwerk wordt ingezet voor de Mexicaanse tuinbouwsector. Hiermee helpen we Nederlandse bedrijven kansen te pakken in het buitenland.