ICA overheerst in de Zweedse supermarktbranche

Het marktaandeel van de grootste supermarktketen van Zweden naderde afgelopen jaar 50,7%. Maxi – de naam van ICA´s hypersupermarktketen met een groot arsenaal aan producten van kleding tot doe-het-zelf artikelen en een tuinafdeling  – weerspiegelt om die reden goed de omvang van het marktaandeel van het concern.

ICA was in 2004 voor 60% in handen van Ahold, maar was contractueel uitgesloten om als meerderheidsaandeelhouder invloed uit te oefenen en had daarentegen met Hakon Invest, die minder aandelen had, gelijke  invloed op het beleid. Nadat Ahold zich meer wilde focussen op bedrijven waar het totale aandeelhouderschap had, verkocht het haar aandelen aan de voormalig geheten Hakon Invest, die haar naam vervolgens in 2013 heeft veranderd naar ICA Gruppen.

Er zijn nauwelijks supermarktketens in de wereld die zoals ICA in Zweden een marktaandeel hebben van meer dan 50%. Volgens nieuwe berekeningen in het overzicht Dagligvarukartan 2016 van het Zweedse food retailzakenblad Fri Köpenskap, voegde ICA nog eens 0,2% toe aan het reeds dominante aandeel in de markt tot een totaal van 50,7%. Coop Sverige daarentegen duikelde onder de 20% naar een totaal marktaandeel in Zweden van 19,8%. Axfood (inkooppartner van het Deense Dagrofa), bekend van de Willys-supermarkten, stijgt naar 16,1%, waarna het Zuid-Zweedse Bergendahls volgt met 7,3%. Ten slotte bezit Dansk Supermarked’s discountsupermarktketen Netto 2,3% van de markt.

Lichte paniek

Met zo’n groot marktaandeel zal gedacht kunnen worden dat ICA de onaantastbare kampioen is. Echter, er heerste lichte paniek bij de ICA-leiding toen de omzet iets langzamer groeide dan verwacht. Daardoor wilde een deel van de ICA-winkeliers prijsverlagingen, terwijl het concern juist wilde dat de winkeliers gingen investeren in hun winkels – iets wat op dit moment aan de gang is.

Dit jaar zette de vooruitgang ondertussen onverminderd voort bij de 1.301 supermarkten. In de eerste vier maanden van dit jaar is de omzet gestegen met 3,5% tot SKK 35,3 miljard (ruim €3,8 miljard).

Joost Dijkshoorn, Kopenhagen, 1 juni 2016