De Deense varkenshouderijen weer in het zonnetje

De export van varkensvlees naar Japan en China is explosief gegroeid. Tegelijkertijd hebben miljoenen consumenten de barbecue weer afgestoft vanwege het mooie voorjaarsweer. Dat geeft ook een positieve impuls aan de verkoop van varkensvlees binnen de EU.

Maand na maand heeft de Deense varkenshouderijsector zich voortgesleept door een diep dal van vuurrode laagconjunctuur, maar nu is er eindelijk goed nieuws voor de verlieslijdende sector. De producentenprijs stijgt en kan het begin zijn van een wending in de markt waar iedereen binnen de branche op heeft zitten wachten. Slachterijgigant Danish Crown heeft meegedeeld dat de varkensvleeskoopprijs voor producenten verder verhoogd zal worden met DKK 0,20 (€0,03) per kilo (vanaf 16 mei). De verhoging komt bovenop een eerdere verhoging van een week eerder van DKK 0,30 (€0,04). Het is niet ongewoon dat de prijs voor varkensvlees stijgt in het voorjaar, aangezien miljoenen consumenten in Europa dan vlees kopen voor de barbecue, zodra de zon begint te schijnen.

Groei in China en Japan

De verhoging van de prijs is niet alleen te danken aan het mooie voorjaarsweer. Een andere achterliggende reden is de explosieve stijging van de export van varkensvlees naar China en de groeiende verkoop in Japan. Onderdirecteur van de exportafdeling van Danish Crown, Søren Tinggaard, is van mening dat het te maken heeft met de balans tussen vraag en aanbod. De Deense export van varkensvlees naar China is met 102% gestegen in het eerste kwartaal van 2016, terwijl de export naar Japan in dezelfde periode is gegroeid met 27%. ‘Ik verwacht dat er een einde aan het diepe dal is gekomen en dat we een wending zien in de markt.

De prijs van varkensvlees zal seizoensgebonden fluctueren, maar het komende jaar zullen de toppen en dalen geleidelijk aan op een hoger niveau blijven,’ schat Palle Jakobsen, marktanalyticus bij Agrocom. Hij wijst in het bijzonder op China’s stijgende importvraag die de komende tijd een stuwende factor zal zijn in de markt voor varkensvlees. ‘China’s nationale productie van varkensvlees is gedaald. De Chinezen hebben door een herziening van hun landbouwpolitiek erkend dat ze niet op deze manier door kunnen produceren zoals ze tot dusver hebben gedaan. Ze zijn strenger geworden op het gebied van milieu. Dat legt een druk op de Chinese productie van varkens,’ wijst Palle Jakobsen op. Hij verwacht dat de koopprijs voor varkenshouders dit jaar gemiddeld DKK 0,50 (€0,07) per kilo hoger zal zijn dan in 2015. In 2017 wordt een verdere stijging van DKK 0,50 verwacht.

Lagere verliezen

De ontwikkelingen verlichten de druk op de verlieslijdende varkenshouderijensector, maar de boeren zullen echter geen feestje vieren, aangezien de stijging van een laag niveau is. De gemiddelde boer verwacht niet dat de stijgingen dit jaar leiden tot een grote winst, maar alleen een vermindering van verliezen.

Joost Dijkshoorn, Kopenhagen, 27 mei 2016