Marktontwikkelingen in de brouwerijsector in Duitsland

De consumptiegewoonten in Duitsland veranderen. Op de biermarkt zijn speciaalbieren en regionale bieren in opkomst. Hier liggen ook kansen voor Nederlandse brouwers.

Duitsland- bierland?

Volgend jaar bestaat het Duitse Reinheitsgebot 500 jaar, maar de marktontwikkeling baart aan de ene kant zorgen. Aan de andere kant zijn er ook positieve ontwikkelingen te ontdekken.

Net zoals in andere industrielanden blijkt Duitse markt verzadigd en zal de consumptie naar verwachting afnemen. De markt laat een daling van 2,4% in de afzet van nationale biermerken, net zoals de afzet van goedkope biermerken (-3,4%). Op middellange termijn wordt een daling van de totale Duitse bierproductie van 90 miljoen hectoliter nu naar 87 miljoen hectoliter in 2025 verwacht. Reden daarvoor is voornamelijk de demografische ontwikkeling. De spreuk 'Das Bier ist des Deutschen liebstes Getränk' geldt eigenlijk alleen nog voor consumenten met een leeftijd van 45-54 jaar.

Speciaalbier en alcoholvrij bier zijn groeimarkten

De Duitse markt biedt toch kansen, met name ook voor Nederlandse producenten van speciaalbier en craft beer. Dit komt door de trend naar speciaalbieren, biermix-dranken, internationale specialiteiten, craft beer, regionale biersoorten. Tegen de negatieve trend in steeg de afzet van speciaalbieren in de eerste helft van 2015 in Duitsland met 2,8%, ondanks de relatief hoge prijs. Juist deze bieren zijn populair bij de jongere consumenten. Ook is er een stijgende vraag naar alcoholvrij bier, voornamelijk pils, weizenbier en radler.

Op deze trends wordt natuurlijk ook ingespeeld door grote Duitse brouwerijen die internationale specialiteiten introduceren, zoals Pale Ale of Amber Lager van Beck’s , craft beer van Braufactum (Radeberger) of Craftwerk (Bitburger). Toch zijn het met name kleine en middelgrote brouwerijen, die van deze ontwikkeling op de markt profiteren. Er zijn in Duitsland meer dan 900 brouwerijen die minder dan 5.000 hectoliter per jaar produceren. In totaal worden er in Duitsland 5.000 soorten bier geproduceerd. Dat is overigens voldoende voor een biersoort per dag voor de komende 13,5 jaar. Met deze concurrentie moet iedere producent natuurlijk rekening houden.

De informatie in dit artikel is gebaseerd op een artikel uit Lebensmittel Praxis 19/15

Links

Brancheorganisaties:

Beurzen