Ondersteuning exporterend bedrijfsleven

Nederland heeft zijn reputatie als tweede grootste agro-exporteur ter wereld hoog te houden. Daarom voorziet de overheid in bepaalde steunmaatregelen.

Als u als Nederlands ondernemer exportplannen heeft kunt u onder bepaalde voorwaarden gebruik maken van instrumenten die de Nederlandse overheid en de Europese Unie inzetten om de bedrijven te ondersteunen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert deze subsidies- en financieringsregelingen uit. Op de website van RVO.nl vindt u een wegwijzer die u kan vertellen voor welke instrumenten u eventueel een aanvraag kunt indienen.

PIB (Partners for International Business) is een voorbeeld van een subsidie-instrument dat van toepassing kan zijn als u de Belgische markt wenst te betreden.

Het programma richt zich op groepen bedrijven die gezamenlijk een buitenlandse markt willen benaderen. Ook kennisinstellingen kunnen deel uitmaken van de groep. PIB is een vraaggestuurd, flexibel programma. De inbreng van de overheid concentreert zich op economische diplomatie. Ook zijn er aanvullende activiteiten mogelijk op het gebied van promotie en matchmaking, overheidssamenwerking (G2G) en kennisuitwisselingprogramma’s (K2K).

U heeft misschien al gehoord over Horizon2020, het Europese kaderprogramma voor onderzoek en innovatie.

In zeven jaar (2014 tot 2020) wordt er een financieringsbudget van bijna 80 miljard euro voorzien. Via deze brochure kunt u zich alvast inlezen.