Horizon verbreden naar Afrikaans continent

Royal Reesink BV uit Apeldoorn zet met de overname van Smith Mining Equipment Proprietary Limited uit Zuid-Afrika de eerste stappen op het Afrikaanse continent. CEO Gerrit van der Scheer ziet in de landbouwsector op dat continent de komende decennia veel mogelijkheden. “Dat betreft zowel een uitgebreid werktuigenpakket voor de akkerbouw, wijnbouw en de veeteelt, alsmede onze kennis en know how op het gebied van smart farming.”

Beeld: ©Reesink
Gerrit van der Scheer

Royal Reesink is internationaal een van de grootste distributeurs van hoogwaardige machines en componenten voor landbouw, landschapsonderhoud, golfbanen en grond-, weg- en waterbouw. In Afrika was het bedrijf nog niet actief. Van der Scheer: ”Afrika groeit enorm in onze marktsectoren. De vraag naar schonere, slimmere en efficiëntere machines en innovatieve processen is daarbij groot. Door hierop in te spelen met bijvoorbeeld smart farming, connectiviteit, meetbaarheid, het gebruik van big data en slimme logistieke oplossingen, kan Royal Reesink hieraan een positieve bijdrage leveren. We combineren specialistische kennis en zo bieden we samen met Smith innovatieve en duurzame oplossingen die goed zijn voor mens en milieu”.

Distributie uitbreiden

Smith richt zich met het onderdeel  Smith Power Equipment vanuit Johannesburg en via enkele branchevestigingen met ruim 160 medewerkers op de distributie van toonaangevende merken. Een groot deel van de afnemers bestaat uit privégolfbanen, land- en wijnbouwbedrijven, logistiek en de mijnbouw. Het leveringsprogramma van Smith bestaat naast Toro uit onder andere de merken Kubota, Club Car, Kipor, Baoli, Polaris, Ego Power+ en Linhai. Er zijn ook gesprekken met andere Europese merken om in Zuid-Afrika hun distributie uit te breiden.

Beeld: ©Reesink

Volgens Van der Scheer is Smith een interessante partner omdat het bedrijf de mijnbouwactiviteiten afbouwt en zich steeds meer richt op de agrarische sector en landschapsonderhoud. “Daardoor vullen we elkaar heel goed aan. We zien naast de akkerbouw en veeteelt ook groeimogelijkheden in de wijnbouw. Met name voor machines voor onderhoud, zoals maaiers, spuitmachines en smalspoortrekkers. Wij kunnen ons dealerschap voor Kubota flink gaan uitbouwen.”

Omdat Royal Reesink sterk gelooft in lokaal management, zal het huidige management van Smith de dagelijkse bedrijfsvoering behouden. De activiteiten van Smith worden bij Royal Reesink ondergebracht in de divisie Reesink Africa BV. Eigenaar David Stevens van Smith zocht naar continuïteit voor zijn onderneming: “Wij vonden elkaar snel in onze doelen en visie en zien veel mogelijkheden om de bestaande markten verder te bewerken en uit te breiden met aanvullende productlijnen en merken”.

December 2018