De OTFLOW-mat bevaart verre zeeën

Als Ronald Hagenstein Otto de Groot ontmoet heeft hij net besloten dat hij ondernemer wil worden. De Groot was juist op zoek naar iemand om zijn product, de OTFLOW, aan de man te brengen. De samenwerking was snel een feit. De Groot ontwikkelde samen met Wageningen Universiteit een systeem voor een betere luchtverdeling in zeecontainers met fruit: de OTFLOW, een duurzame vloermat.

Een betere luchtverdeling is belangrijk voor temperatuurgevoelige producten als fruit. In een volle koelcontainer is de luchtcirculatie niet altijd optimaal. En als de koudetemperatuur niet overal gelijk is, dan beschadigt de lading.

OTFLOW zorgt voor 30 tot 70% stabielere temperaturen. Dat betekent minder voedselverspilling en minder financieel verlies voor de exporteur. De matten zijn duurzaam gemaakt van restanten en oude verpakkingen uit de voedselindustrie. En ook na gebruik volledig recyclebaar. Een win-win-win situatie eigenlijk.

Otflow

In de markt zetten

Het product hoefde alleen nog in de markt gezet te worden. 'Alleen nog in de markt zetten' was echter een understatement. Volgens Hagenstein had hij dat "totaal onderschat". Zijn afnemers – fruittelers en transportbedrijven – zitten aan de andere kant van de wereld, op het Zuidelijk Halfrond. "Het is een conservatieve industrie waarvoor het begrip 'foodwaste' niet zo telt. Dus hoe breng je zo ver weg een product aan de man voor klanten die voedselverspilling gewoon incalculeren?"

Steun van de DHI-regeling

"Daarheen gaan was een absolute noodzaak", zegt Hagenstein. "In landen als Zuid-Amerika en Afrika geldt: eerst zien, dan geloven. We moesten er dus naartoe en dat kon echt niet uit eigen middelen." Maar er diende zich een oplossing aan, want de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kon OTFLOW ondersteunen met subsidie uit de DHI-regeling.

De DHI-regeling is bedoeld voor MKB-bedrijven om te helpen succesvol zaken te doen in het buitenland. Met DHI-subsidie kan een mkb-bedrijf in het betreffende land onder andere demonstreren dat de technologie, product of dienst van het bedrijf effectief en rendabel is. OTFLOW deed een aanvraag voor DHI-subsidie om de matten in Chili te demonstreren en die werd goedgekeurd. 

Bewijzen dat het werkt

De demonstratie in Chili bleek een groot succes. De eerste huiver van ondernemers in Zuid-Amerika verdween volledig toen ze letterlijk zagen hoe het product werkt. "Technologische innovaties kunnen echt het verschil maken", volgens Hagenstein. "De DHI-regeling van RVO opende versneld markten in Latijns- Amerika." De OTFLOW is zeer goed ontvangen. De mat zorgt bewezen voor minder voedselverspilling en ook in Latijns-Amerika is de interesse voor duurzaamheid nu behoorlijk aan het toenemen.

Ronald Hagestein is er blij mee: "We willen heel graag op een duurzame manier werken. Het zit in ons DNA, daar voelen we ons prettig bij. Nu beginnen de afnemers ook wat meer oog te krijgen voor sustainable goals. Het zit bij hen nog niet in het DNA, maar er begint steeds meer druk uit Europa te komen. En dat is een goed ding. We zijn nu in gesprek met grote en bekende merken die OTFLOW willen toepassen voor de verre eindbestemmingen.

Een uitdaging

"Zakelijk is het echt nog wel een uitdaging", zegt Hagenstein. "We hebben tenslotte net Corona achter de rug. Maar we zijn nu bezig met een haalbaarheidsstudie in Costa Rica. Weer met DHI-subsidie van RVO. En ook dit keer met goede resultaten. We hebben producenten overtuigd dat het echt financiële voordelen oplevert als ze met OTFLOW-matten gaan werken. Sterker nog, we hebben daar gemeten dat de temperatuurverdeling zelfs met een gemiddelde van 66% verbetert.

En naast bedrijven in Latijns-Amerika praten we ook met importeurs uit Europa en ook die zijn heel enthousiast. De OTFLOW-mat wordt steeds bekender omdat hij duurzaam en commercieel aantrekkelijk is."

Meer weten over DHI-subsidie?

Lees verder op onze informatiepagina DHI-subsidieregeling.

Oktober 2021