Start eierproductie van Kipster in Verenigde Staten

De Amerikaanse vestiging van het dier- en milieuvriendelijke pluimveebedrijf Kipster ontvangt binnenkort de eerste leghennen. Begin december liggen de eieren van deze hennen in de schappen van de supermarkten van Kroger. Op 11 januari 2023 vindt de officiële opening van het bedrijf plaats. Ambassadeur André Haspels en landbouwraad Ton van Arnhem zijn daarbij aanwezig.

Kipster is naar eigen zeggen het meest dier-, milieu- en mensvriendelijke legpluimveebedrijf in de wereld. Het bedrijf is in 2017 gestart in het Limburgse Venray. In 2020 werd de tweede vestiging geopend in het Gelderse Beuningen.

Vier stallen

Samen met eiergigant MPS Egg Farms - een bedrijf met totaal 11 miljoen kippen - worden nu vier stallen gebouwd in North Manchester in de Amerikaanse staat Indiana. MPS Egg Farms is franchisenemer van Kipster in de VS. De eerste stal met een capaciteit van 24.000 kippen is onlangs gereedgekomen. Nog drie stallen met dezelfde capaciteit komen naar verwachting in de eerste helft van 2023 in productie.

Bedrijf van Kipster in Venray (NL
Beeld: ©Kipster
Bedrijf van Kipster in Venray (NL

Haantjes afgemest

De hennen scharrelen in een groene omgeving, binnen en buiten (met een net overdekt), het voer is vrijwel volledig afkomstig uit de levensmiddelenindustrie en de haantjes worden niet vergast maar afgemest. De Kipster-bedrijven in Nederland produceren eieren en vlees exclusief voor de supermarktketen Lidl. Door de relatief hoge prijs die Kipster voor zijn producten ontvangt, iets onder biologisch, kan het bedrijf rendabel draaien.

Bewaking Kipster-concept

Volgens Kipster-medewerker Sandra Vijn slaat het concept in de Verenigde Staten aan. Zij werkt voor de onderneming in de VS en bewaakt bij de ontwikkelingen in Indiana de productiefilosofie. “Er zijn inmiddels goede afspraken gemaakt met afnemer The Kroger Company, de grootste supermarktketen in de VS. Deze keten voorziet dat dierwelzijn en duurzame voedselproductie voor consumenten steeds belangrijker wordt. Voor duurzame voedingsmiddelen heeft Kroger een eigen huismerk, Simple Truth. Eieren van Kipster worden straks onder dat merk verkocht, maar ook ons logo staat op de verpakking. De Kroger-keten wil vooroplopen en gelooft in onze bedrijfsfilosofie.”

Sandra Vijn
Beeld: ©Kipster
Sandra Vijn

Veel daglicht

Datzelfde geldt volgens Vijn voor MPS Egg Farms, een van de grootste eierproducenten in de VS. “Deze onderneming bouwt de vier nieuwe stallen precies volgens ons concept. De stallen hebben veel glas zodat er daglicht binnenkomt. Voor de kippen is er afleidings- en klimmateriaal. Deze onderneming stapt in ons concept vanuit een strategische visie op de toekomst van de voedselketen.”

Restproducten

Vijn is nauw betrokken bij de bouw van de Kipster-stallen. “Het is belangrijk om doorlopend ons concept te bewaken. MPS Egg Farms produceert tot nu toe op de gangbare manier. Het voer bestaat hoofdzakelijk uit soja en mais. Wij voeren restproducten uit de levensmiddelenindustrie om klimaatneutrale eieren te produceren. Dat is hier nieuw en vraagt extra aandacht van het personeel. De werknemers leiden wij op. En we volgen vanuit Nederland de productiedata om eventueel bij te sturen als dat nodig is.”

Jonge haantjes

De 24.000 vrouwelijke leghennen die binnenkort op het bedrijf in Indiana arriveren, zijn in juni geboren. De jonge haantjes zijn niet, zoals gebruikelijk in de sector, onmiddellijk vernietigd, maar worden afgemest. Het vlees komt beschikbaar voor de consument, meldt Vijn.

Stal in aanbouw
Beeld: ©Kipster
Stal in aanbouw

Opening

Op 11 januari 2023 vindt de officiële opening van de eerste Amerikaanse Kipster-vestiging plaats. Vanaf die dag kunnen belangstellenden het bedrijf bezoeken in een speciaal bezoekerscentrum.

Innovatieve stalconcepten met aandacht voor dierenwelzijn en milieu zijn belangrijke aandachtspunten voor Nederland en beginnen ook steeds meer in de VS te leven. Duurzame pluimveeproductie is een van de prioriteiten van het LNV-team in Washington en het team is dan ook nauw betrokken bij de opening en de uitbreiding van het Kipster-concept in de VS. Daarom zal landbouwraad Ton van Arnhem ook bij de opening aanwezig zijn.

Tweede vestiging in VS

Als de productie en afzet succesvol verloopt, wil de Nederlandse onderneming een tweede vestiging in de VS openen. Dat zal waarschijnlijk in Texas gebeuren. Ook in Europa wil het bedrijf zijn vleugels uitslaan. Daarvoor is Kipster in gesprek met partners in België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Meer informatie over Kipster

november 2022