Growboxx voor bomen in droge omstandigheden

Boom- en groenteteelt in kleine boxen van gerecycled papier, dat is in een notendop de uitvinding van Pieter Hoff van het bedrijf Groasis uit Steenbergen (Br.). De teelt in de zogeheten Growboxx vraagt aanzienlijk minder water, terwijl het overlevingspercentage van de aangeplante bomen en groenten veel en veel hoger ligt dan traditioneel geplante bomen.

Growboxx

Pieter Hoff is al in 2003 begonnen met zijn speurtocht naar een goedkope en succesvolle teeltwijze van bomen en groenten in onvruchtbare gebieden in de wereld. Omdat geen van zijn kinderen het ouderlijk bedrijf wilde overnemen, verkocht hij in dat jaar zijn onderneming.

Vanaf dat moment is hij bezig met zijn zoektocht naar een productiemethode in gebieden waar door watergebrek en hoge temperaturen boomteelt nauwelijks mogelijk is.

Van metaal via kunststof naar papier

In eerste instantie ontwierp hij een metalen bak, vervolgens een versie van kunststof. Om de kosten voor de koper te drukken, is hij uiteindelijk overgestapt op boxen van papier. Inmiddels is deze laatste versie, officieel Growboxx plant cocoon geheten, zo ver ontwikkeld dat hij wereldwijd afspraken heeft kunnen maken over de verkoop van miljoenen boxen.

Intelligente papieren emmer

Hoff omschrijft zijn Growboxx zelf als ‘een intelligente emmer, gemaakt van oud papier’. De box geeft via osmose elke dag een minieme hoeveelheid water af aan het jonge boompje, net genoeg om te overleven. “Dat dwingt de plant om zelf op zoek te gaan naar meer water”, zegt Hoff. “Binnen een jaar groeien de wortels tot zo’n drie meter onder het maaiveld. Op die diepte bevindt zich vrijwel altijd grondwater. Op dat moment kan de boom zelfstandig overleven. De box verteert en geeft voedingsstoffen af aan de plant.”

Succesvolle proeven

Hoff heeft afgelopen jaren in vele landen proeven uitgevoerd met de Growboxx. Meer dan 90% van de bomen blijkt te overleven. Hoff: “In projecten waar bomen worden aangeplant op de gangbare manier zonder irrigatie gaat vaak tot 80% van de aanplant verloren. Met irrigatie neemt het overlevingspercentage wel toe, maar dat vraagt een enorme investering terwijl ook nog eens een groot deel van het aangevoerde water verdampt.”

Aanplant in Mexico

Hoff richt zich in eerste instantie op overheden in droge gebieden met gedegradeerde bodems. Zo heeft hij recent een overeenkomst afgesloten in Mexico voor de aanplant van bomen op 2.000 hectare in een gebied dat door bosbrand is verwoest. Hij is inmiddels actief in 31 landen, onder meer in Zuid-Amerika, Zuidelijk Afrika en het Midden-Oosten.

Growboxx
Pieter Hoff

Kleine boeren

Zijn grote drijfveer is om de Growboxx betaalbaar te maken voor kleine boeren in arme landen. Hoff: “Dat lukt alleen als de boer op korte termijn een opbrengst kan realiseren. Daarom verkopen wij nu onze boxen niet alleen met een boompje, maar ook met groentezaden en meststof. Terwijl de amandel- of pijnboom groeit, worden tegelijkertijd tomaten of aubergines geproduceerd. Met de opbrengst van de groenten kan een kleine boer binnen enkele jaren stapsgewijs een boomgaard aanplanten.”

De Growboxx is een van de tien finalisten voor de drie Nationale Iconen (zie kader). Hoff: “Alleen de nominatie al zie ik als een grote eer. Onze Growboxx wordt door het ministerie van Economische Zaken erkend als een baanbrekende innovatie. Daar ben ik enorm blij mee.”

Lokaal geproduceerd

Hij streeft ernaar dat de Growboxx op termijn wordt geproduceerd in de landen waar de boxen daadwerkelijk worden verkocht en gebruikt. Steun van het ministerie van EZ kan hij daarbij goed gebruiken. “Het ministerie kan helpen om deuren te openen die nu nog gesloten zijn.”

Oktober 2016