‘Zuid-Koreaanse tuinbouw glorieert met Nederlandse technologie’

Maak kennis met landbouwraad Gelare Nader. Zij is vanaf augustus 2019 actief voor de Nederlandse agrofoodsector in Zuid-Korea en Taiwan. “Veel Zuid-Koreaanse glastuinders maken gebruik van Nederlandse tuinbouwtechnologie.”

Nederlandse bedrijven vinden Zuid-Korea en Taiwan soms wel erg ver weg om zaken mee te doen. Gelare Nader is nog maar kort werkzaam als landbouwraad op de Nederlandse ambassade in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul, maar heeft die aarzeling al een paar keer gehoord. “En dat terwijl Zuid-Korea nauwelijks verder weg ligt dan China, een land dat blijkbaar wel makkelijk bereikbaar is. Toch een beetje raar, je stapt in Nederland op het vliegtuig en bent 10 uur later hier. Zuid-Korea is dichterbij dan menigeen denkt. Taiwan idem dito.”

Gelare Nader
Gelare Nader

Droombaan

Gelare ontmoette als beleidsmedewerker van het ministerie van LNV veel landbouwraden. Ze reisde voor haar werk op het ministerie de hele wereld over en overlegde vaak met de landbouwraad ter plaatse. “Als jonge beleidsmedewerker keek ik altijd vol bewondering tegen hen op. Vakmensen met een uitdagende en veelzijdige functie. Het leek me een droombaan. Dat heeft altijd in mijn achterhoofd gezeten. Ik dacht: als een post vrijkomt in een land waar ik echt van betekenis kan zijn, dan ga ik ervoor. Dat gebeurde afgelopen zomer, en nu zit ik dus in Seoul. Tevens in het jaar dat het landbouwradennetwerk 100 jaar bestaat. Echt fantastisch!”

Fysische geografie

Nader studeerde landbouwtechniek aan de Universiteit van McGill in Canada en vervolgens fysische geografie aan de Universiteit van Amsterdam, met als richting bodemkunde en bodemerosie. Vervolgens kwam ze na haar stage op Antarctica terecht op het ministerie van LNV waar ze de afgelopen jaren actief is geweest op diverse beleidsterreinen. Zij hield zich bezig met de illegale handel in bedreigde planten- en diersoorten, de internationale houthandel, behoud van biodiversiteit in nieuwe lidstaten van de Europese Unie, verduurzaming van voedsel, maar ook duurzame visserij.

'Zuid-Korea is een land dat de eigen economie op de eerste plaats zet'

Onderwijs van hoog niveau

Met haar echtgenoot, dochter van 14, zoon van 6 (en kat) woont ze nu in Seoul. “Het onderwijs in Zuid-Korea is gelukkig van hoog niveau”, zegt ze. “Goed onderwijs is toch een van de belangrijkste dingen als je met kinderen naar het buitenland verhuist. En dat zie je in Zuid-Korea ook terug, want de Koreanen investeren flink in het onderwijs van hun kinderen en dat is een van hun successen geweest in de afgelopen 20 jaar.”

Wat zijn uw eerste ervaringen in Zuid-Korea?

“De eerste avond in deze metropool was overweldigend. De drukte, lichtreclames, de honderden eetkraampjes, winkels die tot middernacht open zijn. Ik wilde weer terug naar Leidschendam-Voorburg, waar we vandaan komen. Maar het went snel. De mensen zijn open en uitnodigend naar buitenlanders, liefdevol naar elkaar en op straat is het veilig. Als je je telefoon op een tafeltje laat liggen, ligt ie er de volgende morgen nog steeds.

Zuid-Korea heeft een razendsnelle ontwikkeling doorgemaakt. Van een tamelijk arm land na de oorlog in de jaren vijftig tot een van de meest welvarende landen in de wereld van nu. Qua technologie behoort het land tot de mondiale top.”

Heeft de Nederlandse agrofoodsector Zuid-Korea al ontdekt?

Deze zomer is Zuid-Korea opengegaan voor Nederlands rundvlees

“Zuid-Korea is een land dat de eigen economie op de eerste plaats zet. Dat geldt ook voor de boeren en de rest van de voedselketen, het is niet makkelijk om naar dit land te exporteren. Deze zomer is de grens opengegaan voor Nederlands rundvlees. Daar is 13 jaar over onderhandeld.

Toch wordt hier veel gebruikgemaakt van Nederlandse technologie, vooral in de glastuinbouw. Deze sector is sterk in ontwikkeling en de Nederlandse tuinbouwketen heeft daar een grote bijdrage in gehad. Nu exporteren Zuid-Koreaanse tuinders paprika’s naar Japan. Wel met behulp van Nederlandse klimaatcomputers.

Varkenspest is een groot probleem in dit land. Ik vrees dat deze ziekte niet gauw onder controle komt. Ontwikkeling van de plantaardige sector krijgt hierdoor meer prioriteit. Dat biedt voor Nederland kansen, vooral omdat wij hier al een goede naam hebben.”

Wat is uw grootste uitdaging komende jaren?

“Als landbouwraad zit ik hier op de eerste plaats voor de belangen van de Nederlandse bedrijven en kennisinstituten. Maar dat niet alleen. Mijn taak is ook om maatschappelijke thema’s zoals circulair voedsel produceren onder de aandacht te brengen. Het tegengaan van voedselverspilling is daar onderdeel van. Dat onderwerp komt hier langzaam maar zeker op de agenda. Als diplomaat van Nederland kan ik eraan bijdragen dat er niet alleen over wordt gepraat, maar ook actie wordt ondernomen. Daar kan de Nederlandse agrofoodketen vervolgens weer een actieve rol in vervullen.”

'Ik zie als kans in Taiwan de verwerking van reststoffen uit de voedselindustrie tot veevoer'

Naast Zuid-Korea behoort Taiwan tot uw werkgebied. Heeft het Nederlandse bedrijfsleven daar wat te zoeken?”

“De Nederlandse belangen worden in Taiwan behartigd door het Netherlands Trade and investment Office. En dat biedt perspectief voor de Nederlandse agrofoodsector. In Taiwan zie ik net als Zuid-Korea mogelijkheden voor tuinbouwtechnologie, hoewel de omstandigheden daar totaal anders zijn. Taiwan heeft namelijk een tropisch klimaat.

Gekoppeld aan het beleid van LNV om de verliezen in de voedselketen te verminderen, zie ik nog een andere kans in Taiwan: verwerking van reststoffen uit de voedselindustrie tot veevoer. Nederland loopt hierin voorop. Qua denken in ketens en kringlopen, én in de technologie die daarvoor nodig is.”

Contact

Landbouwteam Nederlandse ambassade Seoul:
E-mail: seo-lnv@minbuza.nl
Telefoon: +82 2 311 8670|
Twitter: @AgroZuidKorea