Webinar: Innovatiesamenwerking met Zuid-Afrika in agri-food

RVO organiseert samen met de Nederlandse Ambassade in Zuid-Afrika een informatie-webinar in het kader van de bilaterale innovatiesamenwerking op agri-food. Het overkoepelende thema is hierbij klimaatslimme en duurzame landbouw.

South African and Netherlands Flag

Datum:               woensdag 27 mei

Tijd:                    14:30 – 16:30

Registreren:      Link om aan te melden.

Achtergrond

Het veranderende klimaat heeft een grote impact op de land- en tuinbouw, er zijn slimme innovaties nodig om hier mee om te gaan en zo voedselzekerheid te kunnen bewerkstelligen. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stimuleert daarom bilaterale samenwerking met Zuid Afrika. Doel is om gezamenlijk kennis te delen, onderzoek te doen en zo tot nieuwe innovatieve oplossingen te komen waar we in Nederland, Zuid-Afrika en wereldwijd profijt van hebben.

Focus

In februari is er een verkennend bezoek naar Zuid-Afrika geweest, waarbij verschillende lokale bedrijven en onderzoeksgroepen bezocht zijn om inzicht te krijgen in het innovatie ecosysteem. Hier uit is heel duidelijk gebleken dat met name de exportgerichte private sector veel investeert in onderzoek en innovatie. De fruitsector loopt hierbij voorop, de verschillende private brancheverenigingen coördineren en financieren onderzoek bij verschillende universiteiten en onderzoeksinstellingen.

Op basis van deze gesprekken en een studie die door een lokale consultant is uitgevoerd zien we de volgende onderwerpen als belangrijke onderwerpen voor de innovatiemissie:

  • Plant (en bomen) gezondheid (mycologie, veredeling, biotech)
  • Water & Pesticide gebruik in de tuinbouw (fruitteelt)

Daarnaast zien we in Zuid-Afrika ook belangrijke initiatieven op het gebied van conservational agriculture en regeneratieve landbouw die een mooie link met de Nederlandse kringlooplandbouw kunnen zijn. Ook hier willen we graag de samenwerking verkennen.

Overige kansen

Los van de genoemde focus zullen ook verschillende andere kansen en sterktes van de land- en tuinbouwsector in Zuid-Afrika belicht worden. Denk hierbij o.a. aan alternatieve eiwitten, remote sensing, bodemsensoren etc.

Programma:

  • Introductie en achtergrond innovatiemissie – Bert van der Heide, RVO
  • Belangrijkste conclusies studie klimaatslimme landbouw – Jack Vera, Landbouwraad ZA
  • Water & Pesticide onderzoek in fruitteelt – Wiehann Steyn, Hortgro
  • Plant & Tree Health onderzoek – Prof. Bernard Slippers, University of Pretoria
  • Conservational Agriculture in Zuid Afrika – Saskia Keestra, WUR
  • Q&A (deelnemers kunnen vragen delen via het webinar-platform)

Doelgroep: MKB en Onderzoekers

Dit webinar is bedoeld voor zowel bedrijven – in het bijzonder het MKB – als onderzoekers die interesse hebben en of werkzaam zijn in Zuid-Afrika en in klimaatslimme en duurzame landbouw, met focus op de fruitsector.

Vragen? Neem contact op met Bert van der Heide: bert.vanderheide@rvo.nl, 06-29371209.