Zuid-Afrikaanse delegatie bezoekt tuinbouwbeurs Greentech

Van 10 tm 14 juni bezocht een grote delegatie van voornamelijk  Zuid Afrikaanse ondernemers de Greentech in Amsterdam. Het was een leerzaam bezoek waarbij nieuwe verbindingen tot stand werden gebracht.

De Zuid-Afrikaanse tuinbouw vindt voornamelijk in de volle grond plaats. Bedekte teelt gebeurt vooral in tunnels en onder netten. Aan de lokale situatie aangepastte bedekte teelt (inclusief glastuinbouw en hydroponics) zijn in opkomst*.

De delegatie bestond zoals aangegeven vooral uit ondernemers. Zo waren er een kwekerij van onder meer fruitbomen en fynbos (Defynne nursery), één van de grootste tropisch fruit bedrijven van Zuid Afrika (Komatigroup), een appelboer (Amanzi Farming) en tuinbouwbedrijven uit Botswana. Daarnaast waren er enkele vertegenwoordigers van de overheid (ministerie van landbouw en buitenlandse handel, een wethouder van 1 van de grootste gemeenten in Zuid Afrika), marktbevorderingsorganisaties uit Zuid Afrika en Swaziland, een private onderwijsinstelling (Buhle academy) en een bedrijf dat namens de mijnbouw gebieden herontwikkelt voor de landbouw (Simeka harvest).

Naast het bezoeken van de Greentech Summit en beurs waarbij kennis over internationale trends op het terrein van de tuinbouw werd opgedaan en contacten werden gelegd met bedrijven waarmee samengewerkt kan worden werd ook een bezoek gebracht aan state of the art bedrijven als Delphy Innovation center en Enza zaden in Enkhuizen.

*Zie ook: https://www.greencape.co.za/assets/Uploads/GreenCape-Sustainable-Agriculture-MIR-FINAL-WEB-24-5-2019.pdf

De delegatie bracht natuurlijk ook een bezoek aan het World Horti center in Naaldwijk

De deelnemers spraken van een nuttig en leerzaam bezoek. Het bezoek werd georganiseerd op intitiatief van de Nederlandse ambassade in Zuid Afrika. Die volgt ook mogelijke follow up.

Voor meer informatie: pre-lnv@minbuza.nl