Vietnam zet alle kaarten op ontwikkeling van de coöperaties

Vietnam was ontevreden over de ontwikkeling van coöperaties naar socialistisch model en heeft sinds een aantal jaren het roer omgegooid. Het heeft de blik gericht op Nederland.

©Agriterra

Een omvangrijke delegatie met een ongekende media-aandacht vanuit Vietnam komt daarom woensdag 28 maart naar Nederland. Nguyen Thi Kim Ngan, één van de meest invloedrijkste personen van de Communistische Partij van Vietnam en voorzitter van het parlement in de Can Tho Province leidt de delegatie van 20 personen.

Zij wordt ontvangen door Hare Majesteit Koningin Máxima die onlangs Vietnam bezocht. Daarnaast komt ze voor overleg met Agriterra. Deze adviesorganisatie is de schakel tussen de Nederlandse georganiseerde landbouw en de Vietnamese coöperaties. Agriterra is uitgenodigd om de buitenlandse support voor de omschakeling van de coöperaties naar moderne, markt-gestuurde en hoogtechnologische bedrijven te coördineren. De coöperaties moeten de transitie maken van traditionele, politiek geleide organisaties naar moderne bedrijven waar de boerenleden bepalen, betalen en profiteren van hun bedrijven. Nederland staat niet alleen internationaal bekend vanwege de beste agrarische universiteit ter wereld, onze positie als tweede exporteur van landbouwproducten en onze hoge landbouwproductiviteit, die bovendien zeer goed scoort op duurzaamheid. Ook onze coöperatieve bedrijven staan hoog in de top-300 van coöperatieve bedrijven en kunnen zich meten met de beursgenoteerde bedrijven.

Bijpraten

In het World Horti Center, het belangrijkste innovatiecentrum van de internationale glastuinbouwsector in Naaldwijk, zal Agriterra de Vietnamese delegatie bijpraten over de geschiedenis en de rol van coöperaties bij de modernisering van de landbouw. Royal Flora Holland presenteert zich als voorbeeld van een bloeiende Nederlandse coöperatie.

Vietnam is één van de 17 landen waar Agriterra actief is. Begin vorig jaar sloot directeur Kees Blokland van Agriterra de overeenkomst met de Vietnamese Coöperatieve Alliantie voor het nationaal masterplan voor coöperatieversterking. De alliantie vertegenwoordigt meer dan 15 duizend agrarische coöperaties en 10 miljoen boeren in Vietnam en neemt de leiding over een ingrijpende hervorming van de coöperatieve agenda in Vietnam in de komende jaren.

Op YouTube (zie onderstaande link) staat een verslag van een eerder bezoek van de heer Tran Thanh Nam, vice-minister van landbouw aan Nederland ‘The Vietnamese Cooperative Development Plan Exchange visit to the Netherlands’.

Bron: Agriterra