Voor het eerst in tientallen jaren een negatieve agrarische handelsbalans voor de VS in 2020?

Uit recentelijk gepubliceerde cijfers van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw komt naar voren dat de Amerikaanse agrarische export in de eerste zes maanden van dit jaar een negatieve handelsbalans laat zien. De American Farm Bureau Federation (AFBF) zet een en ander op een rijtje in een Market Intel rapport.

AFBF
Beeld: ©AFBF

Negatieve handelsbalans van bijna US$ 3 miljard voor eerste helft 2020

Tussen 1 januari en 30 juni 2020 werd er voor $2.955 miljard minder aan landbouwproducten geëxporteerd dan geïmporteerd. De eerste zes maanden van 2019 had de VS nog een positieve handelsbalans van US$ 27 miljoen.

AFBF in rapport: "For an industry accustomed to achieving a trade surplus year after year, a trade deficit of nearly $3 billion over the first six months of 2020 is eye-popping."

Het verschil tussen de eerste zes maanden van 2017 en 2020 is zelfs bijna US$ 9.4 miljard!  2017 wordt gezien als het laatste “normale” jaar voor de Amerikaanse handel in agrarische producten. Dit was het jaar voordat de VS en andere handelspartners verschillende retaliatie heffingen op agrarische producten instelden.

Beeld: ©AFBF

Verschillen per regio

In de eerste zes maanden van dit jaar zag de VS de netto landbouwexport naar de meeste regio’s dalen, waaronder de EU27+ VK en China.  De agrarische export naar de EU27 + VK nam met  US$ 642 miljoen af, maar ook de export van de EU27 +VK naar de VS verminderde met US$ 481 miljoen. De VS landbouwhandelsbalans met Oost Azië , inclusief China, tussen jan- juni 2020 was meer dan een half miljard dollars lager dan in de zelfde periode in 2019. De netto export naar Noord-Afrika, Zuid-Azië, Oceanië en Zuid-Amerika steeg.

Ook waren er grote veranderingen in de Amerikaanse agrarische handelsbalans met Zuidoost-Azië en Noord-Amerika. In beide regio’s werd de Amerikaanse agrarische handelsbalans negatief beïnvloed door een afname van de export naar en een toename van de import uit deze regio’s. De AFBF geeft als voorbeeld de cijfers van Noord-Amerika. De Amerikaanse export naar USMCA partners Canada en Mexico daalde met US$ 597 miljoen, terwijl de import steeg met US$ 632 miljoen. Dit heeft geleid tot een netto export verlies van US$ 1.229 miljard in jan-juni 2020 vergeleken met dezelfde periode in 2019.

Beeld: ©AFBF

Belangrijkste netto stijgers: varkensvlees en dranken, Verliezers: rund/kalfsvlees en groenten

De AFBF heeft daarnaast uitgezocht welke productcategorieën de grootste veranderingen teweeg hebben gebracht in de eerste zes maanden van 2020 vergeleken met dezelfde periode in 2019. De grootste stijging, met US$ 922, was de netto export van varkensvlees naar China als gevolg van de Afrikaanse Varkenspest uitbraak. Op nummer twee in netto exporten staat dranken, waaronder wijn, bier en andere dranken, met uitzondering van verse vruchtensappen. Deze verandering was voornamelijk het gevolg van een 8% afname van de invoer uit de EU27+VK. Ook de export van zuivelproducten nam in verhouding toe.

Rund- en kalfsvlees hebben daarentegen een moeilijke tijd achter de rug: de exporten daalden in de eerste zes maanden van dit jaar terwijl de importen stegen. De AFBF speculeert dat dit mogelijk is veroorzaakt door de problemen die verschillende slachterijen en uitbeenderijen hebben ondervonden in de VS als gevolg van COVID-19. Er vond wel aanzienlijke handel plaats dit jaar. Gedurende deze periode werd er voor US$ 3.349 miljard geïmporteerd terwijl er voor US$ 3.197 miljard werd geëxporteerd.

Verder nam de export van verse en bevroren groenten en fruit af terwijl de import steeg tussen jan-juni 2020. Dit was voornamelijk het gevolg van een toename van de invoer van verse tomaten (+22%), verse paprika’s (+4%), komkommers (+12%) en verse pompoenen (+38%) uit Canada en Mexico in jan-juni 2020 in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Daarnaast exporteerde de VS 19% minder aan bevroren aardappelproducten als gevolg van de tijdelijke sluiting van de horecasector wereldwijd.  

Ook tweede deel van 2020 onzeker

AFBF: “The longer COVID-19 impacts consumers worldwide, the more unlikely it is that exports will make up for lost sales thus far. Could 2020 be the first year in recent memory that U.S. agriculture experiences a trade deficit? Only time will tell.”