Impressie 2020 Jaarvergadering National Farmers Union in Georgia, VS

Van 1 tot 3 maart vond de jaarlijkse conventie van de National Farmers Union plaats. Boeren uit het hele land verzamelden zich in Savannah (Georgia) om gezamenlijk de beleidsinzet en prioriteiten voor dit jaar vast te stellen. De moeilijke economische omstandigheden en uitdagingen op het gebied van duurzaamheid stonden dit keer centraal. Er werd afscheid genomen van Roger Johnson, die na zijn 11-jarige ambtstermijn het presidentschap overdroeg aan Rob Larew.

De NFU: United to Grow Family Agriculture

De NFU zet zich als belangenbehartiger in voor de bescherming en verbetering van het economische welzijn en de kwaliteit van leven van gezinsbedrijven en rurale gemeenschappen. Met 200.000 leden is de organisatie aanzienlijk kleiner dan de grootste belangenbehartiger van de VS, de American Farm Bureau Federation. NFU staat bekend als een progressieve organisatie. Duurzaamheid, klimaatadaptatie- en mitigatie, een eerlijk inkomen voor de boer, een vitaal platteland, jonge boeren, machtsverhoudingen in de keten, het tegengaan van consolidatie in de sector en het belang van coöperatieven zijn onder meer onderwerpen die hoog op de agenda staan bij de NFU.

Wisseling van de wacht

Roger Johnson is sinds 2009 president geweest van de National Farmers Union. Tijdens zijn laatste State of the National Farmers Union blikte hij terug op 11 jaar presidentschap en keek hij vooruit. Hij uitte veel kritiek op de huidige administratie, met als grote frustratie de betalingen onder het Market Facilitation Program (MFP). Hij verwacht dat er ook dit jaar weer een nieuwe ronde aan betalingen open zal worden gesteld ondanks de boodschap van Secretary Perdue dat dit niet het geval zou zijn, it’s election year.  De MFP betalingen van de afgelopen twee jaar, in totaal $23.24 miljard, ondermijnen volgens hem de programma’s in de Farm bill en de vijf jaar die het heeft gekost om daarover een compromis te sluiten. Het Witte huis zou dan ook samen met de landbouwcomités van het Huis en de Senaat gezamenlijk een beslissing moeten maken over hoe het geld besteed zou moeten worden. Met de MFP betalingen wordt hulp geboden aan boeren die getroffen zijn door handelsverstoringen. Een pleister op een self-inflicted wound volgens Johnson, die de aanpak van de administratie in de handelsoorlog met China niet steunt. Door de spanningen is het agrarische handelsoverschot zo goed als verdwenen. Mocht een fase 2 deal met China uitblijven dan heeft dit enorme verlies volgens Johnson weinig opgeleverd, het gedrag van de Chinese industrie noch de overheid is volgens hem namelijk niet fundamenteel veranderd.

Met een overduidelijke meerderheid van stemmen (74%) werd Rob Larew verkozen als nieuwe president. De afgelopen jaren was hij vice-president communicatie en publieke zaken bij het hoofdkantoor van NFU in Washington, D.C.. Al stond de jaarvergadering vooral in het teken van de uitdagingen omtrent lage prijzen, klimaatverandering en handelsspanningen, Larew benadrukt dat er ook volop kansen zijn. De vraag naar lokaal en duurzaam geproduceerd voedsel neemt toe en dat biedt potentieel voor economisch rendabele duurzame productie. 

Speech Secretary Perdue

Feed everyone and do right

In tegenstelling tot zijn eerdere speeches richtte Secretary Perdue zich in zijn toespraak niet alleen op de behaalde successen in de afgelopen periode, zoals het afsluiten van verschillende handelsverdragen. Hij richtte zich vooral op de toekomst. Hij blikte daarbij terug op het lastige jaar dat boeren achter de rug hebben. Hij benadrukte dat de MFP betalingen alleen een middel zijn om de periode te overbruggen. Aangezien het de verwachting is dat markten in het voorjaar aantrekken staan er geen nieuwe betalingen op de planning. We want trade not aid. Hij sprak vooral over duurzaamheid en de uitdagingen die daarbij komen kijken. Het gaat daarbij om drie aspecten van duurzaamheid:

  • Milieu – het reduceren van de ecologische voetafdruk, het produceren van meer met minder
  • Sociaal – beschikbaar en betaalbaar voedsel voor iedereen
  • Economisch – een goed inkomen voor de boer en productie waar vraag naar is.

Om deze doelen te bereiken presenteerde hij de nieuwe landbouw innovatie agenda. Met deze agenda wordt publiek en privaat onderzoek samengebracht om innovatie in de sector te stimuleren. Doel van de agenda is om de productie te verhogen en tegelijkertijd de ecologische voetafdruk aanzienlijk te verlagen. Het gebruik van nieuwe innovatieve technologieën speelt daarbij een sleutelrol.