FDA in VS lanceert een nieuwe strategie voor geimporteerde voedingsmiddelen

De Food and Drug Administration heeft vorige week een nieuw strategisch plan gepresenteerd gericht op verbeteren van de veiligheid van geïmporteerde voedingsmiddelen. De FDA is verantwoordelijk voor alle voedingsmiddelen met uitzondering van vlees, pluimveeproducten en eierproducten. Deze vallen onder de verantwoordelijkheid van de vleeskeuringsdienst (FSIS) van het US Department of Agriculture.

De FDA geeft aan dat ongeveer 15% van alle voedingsmiddelen en dranken die in de VS worden geconsumeerd afkomstig zijn uit het buitenland. Voor een aantal categorieën is dat percentage zelfs een heel stuk hoger: 32% van verse groenten en 55% van vers fruit wordt geïmporteerd en zelf 94% van alle verse vis en zeevruchten! De FDA verwacht dat dit jaar tussen 14 tot 15 miljoen partijen zullen worden geïmporteerd.

In het nieuwe voorstel worden 4 primaire doelstellingen geschetst:

  1. Voorkomen van voedselveiligheidsproblemen voordat een voedingsmiddel in de VS wordt geïmporteerd;
  2. Het opsporen en stoppen van onveilige zendingen aan de grens; FDA zal zich nog sterker gaan richten op de “highest risk foods
  3. Het snel en accuraat reageren wanneer een besmet geïmporteerd product een probleem veroorzaakt;
  4. Meten van de voorgang van het gehele systeem.

In het voorstel wordt tevens aangegeven dat de FDA van plan is om hun inspecties van buitenlandse faciliteiten doelgerichter in te zetten. Onder de Food Safety Modernization Act (FSMA), die in 2011 werd aangenomen door het Amerikaanse Congres, werd de FDA verplicht om in het eerste jaar 600 buitenlandse inspecties uit te voeren en deze in de vijf jaar daarna jaarlijks te verdubbelen tot 19,200 per jaar. De FDA haalt dit aantal bij lange niet!  In de eerste vijf jaar heeft de FDA jaarlijks tussen 1000 en 1400 faciliteiten geïnspecteerd. De FDA geeft aan dat zij meer en betere data zullen gebruiken bij de planning en het prioriteit stellen van inspecties van buitenlandse faciliteiten. De FDA is daarnaast van plan om het “systems recognition” programma verder uit te breiden. Onder dit systeem worden keuringssystemen van buitenlandse overheden formeel erkend als equivalent, wat de FDA de mogelijkheid geeft om hun toezicht doelgerichter in te zetten. De FDA is op dit moment bezig met de EU.

Via onderstaande link kunt u het volledige rapport downloaden.