Nederlandse laserrobot geïntroduceerd in wijnbouw VS

De Agrilaser Autonomic, een met de TU Delft ontwikkelde laser-oplossing, boekt succesvolle resultaten op een wijngaard in Californië. Het is de eerste keer dat de vogel-afschrikkende technologie hier wordt gebruikt. Sinds de wijngaard de robotlaser in gebruik nam, is het aantal vogels met 99,8% afgenomen.

Net als veel andere druiventelers ondervindt Jim Griffin, eigenaar van een wijngaard van 8,5 hectare, veel hinder van vogels. Het ophangen van netten om de vogels op afstand te houden, kostte hem rond de 25.000 dollar per jaar. Dat vraagt veel arbeid en loste het vogelprobleem niet echt op.

Netten zijn niet effectief op plekken waar veel vogels neerstrijken en naar voedsel zoeken. De vogels kunnen de druiven alsnog beschadigen, omdat ze onder het net kunnen komen. Ook bemoeilijkt het net het snoeien en bemesten.

Verjagen met laser

De automatische laser van de Nederlandse Bird Control Group wordt wereldwijd al op wijngaarden gebruikt, bijvoorbeeld Canada, Argentinië en Australië. Druiventeler Griffin liet vier lasers op zonne-energie installeren. De lasers staan op palen en bedekken de gehele wijngaard.

Besparingen

Griffin is enthousiast over het resultaat, hij bespaart nu 25.000 dollar per jaar. “We hebben veel andere afschrikmiddelen voor vogels geprobeerd, maar de meeste zijn lastig in gebruik. Lasers maken het makkelijker en zijn erg effectief”, zegt hij.

De vogel-afschrikkende lasertechnologie maakt gebruik van het natuurlijke instinct van vogels. Zij zien een naderende laserstraal als gevaar en vliegen weg om zichzelf in veiligheid te brengen. Er zijn meer dan 6.000 gebruikers wereldwijd; dit is de eerste keer dat de lasertechnologie in de wijnbouw in Californië wordt gebruikt.

Perenteelt 

In Nederland boekt Bird Control Group al langer resultaten in de strijd tegen vogeloverlast bij agrariërs. Onder meer in de perenteelt. Schade door vogels neemt sterk toe. “De schade treedt vooral op in de laatste in de laatste week voor de oogst, want dan is het fruit rijp en zoet”, vertelt Steinar Henskes, oprichter van Bird Control Group.

Miljoenenschade in Californië

De wijnbranche staat er weliswaar goed voor, toch lijden druiventelers in de VS ieder jaar verliezen van miljoenen dollars door problemen met vogels. Vooral telers in de staten Californië en Washington zijn de dupe. In Californië gaat het om een schadepost van 50 miljoen dollar, in Washington om zo’n 13 miljoen dollar.

Steinar Henskes, CEO van Bird Control Group, is blij om druiventelers te kunnen helpen bij het oplossen van de vogelproblemen: “Ik ben trots op de besparingen die Bird Control Group heeft gerealiseerd in de wijngaard van Jim Griffin. Californië is een van de grootste druiventeeltgebieden ter wereld en heeft daarom veel baat bij onze oplossingen.”