Nederlandse AgTech delegatie in Californië

Dankzij een innovatieve landbouwsector is Nederland uitgegroeid tot het één na grootste exportland van agri & food in de wereld, na de Verenigde Staten. In de week van 25-29 maart reisde een Nederlandse delegatie van 20 bedrijven en onderzoeksinstituten door Californië, om te kijken welke samenwerking mogelijk is met de Californische AgTech sector. De handelsmissie reisde van Los Angeles naar San Francisco reizen, waarbij onderweg San Luis Obispo en de Salinas Valley AgTech Summit aan werden gedaan.

Doel

Het doel van de missie was om de huidige Nederlands-Californische samenwerking op AgTech gebied verder te ontwikkelen; de focus lag hierbij voornamelijk op klimaatverandering, vertical farming en voedselzekerheid. De Nederlandse overheid en het Department for Food and Agriculture van Californië hebben al langer een partnerschap op het gebied van AgTech en innovatie. Doel van dit bezoek  was om deze samenwerking verder uit te breiden en om de mogelijkheden te onderzoeken voor een structurele Nederlandse aanwezigheid in Californië; bijvoorbeeld met een virtuele of fysieke innovatiehub.

Vertical farming

“Nederland en Californië staan bekend om hun innovatieve AgTech,” aldus Gerbert Kunst, Consul-Generaal van Nederland in San Francisco. “Voorbeelden hiervan zijn vertical farming,  landbouw zonder daglicht, en high-tech kassen die zelf energie kunnen opwekken. Tegelijk wordt Nederland wordt hier ook wel het Silicon Valley van de landbouw genoemd. Deze missie onderzocht nieuwe samenwerkingsmogelijkheden, om gezamenlijk oplossingen te vinden voor mondiale problemen zoals klimaatverandering en voedselonzekerheid. Kennisuitwisseling is hiervoor van cruciaal belang, ook voor het stimuleren van efficiënte en duurzame agricultuur.”

AgTech, oftewel “landbouwtechnologie”, is een innovatieve sector waarin technologie wordt gebruikt om land- en tuinbouw efficiënter en duurzamer te maken. Californië is het Amerikaanse epicentrum van landbouw, waar meer dan 400 verschillende gewassen worden verbouwd. AgTech sector in Californië is sterkt gelinkt aan innovatiecentrum Silicon Valley. Technologieën als ‘smart’ irrigatie en data-analyses van gewas zijn enkele voorbeelden van de laatste AgTech innovaties uit Californië.

Nederland, 10 maal kleiner dan Californië, heeft de afgelopen jaren talrijke duurzame manieren gevonden om belangrijke gewassen - zoals tomaten - op een efficiëntere manier te verbouwen.  Zo is Nederland er bijvoorbeeld in geslaagd om de hoeveelheid water die nodig is om een pond tomaten te verbouwen, van circa 56 liter naar 4 liter te verlagen. Nederland is een expert op het gebied van water management, indoor farming en een efficiënte teelt van gewassen.

Silicon Valley

De Nederlandse delegatie reisde vanuit het zuiden van Californië naar San Francisco. Onderweg bezocht men de LA Cleantech Incubator, Urban Vegetable Grower, de California Poly Technic State University in San Luis Obispo, en het Western Growers Center for Innovation & Technology in Salinas. Daarnaast stonden er ook een aantal bezoeken aan boerderijen in de Central Valley, het hart van de Californische agri-sector, op het programma.

Meer informatie

Voor meer informatie en een overzicht van alle deelnemers, kijk op www.nlintheusa.com/agtechmission. De missie werd georganiseerd door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, in samenwerking met het Consulaat Generaal in San Francisco, het Holland Innovatie Netwerk en de Ambassade in Washington DC.

Vragen

Voor vragen: Sietze Vermeulen, Consulaat Generaal in San Francisco: sietze.vermeulen@minbuza.nl +1 415 866 5572