Webinar dierenwelzijn: ambities verbinden Nederland en VK

Het landbouwteam in London organiseerde, in samenwerking met de Royal Agricultural University (RAU), op woensdag 27 januari een webinar over dierenwelzijn. Tijdens het webinar, dat werd voorgezeten door Professor David Main en Dr Jessica Stokes van de RAU, werden prioriteiten benoemd van zowel Nederland als het VK, kregen deelnemers een aantal best practices te zien en werden de mogelijkheden voor samenwerking in de ontwikkeling van toekomstig dierenwelzijnsbeleid besproken. 

Na een welkomstwoord van ambassadeur Karel van Oosterom en Vice-Chancellor van de RAU professor Joanna Price, volgden presentaties van o.a. Lieke Hendrix (directeur Dierlijke Agroketens en Dierenwelzijn, Ministerie LNV), Arco Verburg (NVWA, projectleider cameratoezicht slachthuizen), Jim Moseley (CEO keurmerk Red Tractor) en Michael Seals (voorzitter Animal Health and Welfare Board voor Engeland). Ook waren er sprekers namens landbouwministerie Defra, Kipster (duurzame pluimveehouderij in Nederland), University College Dublin, supermarktketen Tesco en Compassion in World Farming.

Céline Bouwens (Directie Dierlijke Agroketens en Dierenwelzijn, Ministerie LNV) vertelde verder over de door LNV georganiseerde conferentie Advancing sustainable animal products (ASAP), die op 2 December 2020 heeft plaatsgevonden om samenwerking te stimuleren tussen verschillende Noordwest Europese landen ter verduurzaming van de markt voor dierlijke producten.

Het webinar was het zesde in de serie seminars/webinars van LAN-Londen gericht op gedeelde beleidsprioriteiten van Nederland en het VK en het verkennen van gedeelde oplossingen en samenwerking, na eerdere edities over jonge boeren, publieke diensten, kringlooplandbouw, eerlijke en echte prijzen en klimaatslimme landbouw.