Eustice nieuwe landbouwminister VK na ‘reshuffle’ kabinet

Premier Boris Johnson heeft zijn kabinet opgeschud en wat alom verwacht werd gebeurde ook: landbouw- en milieuminister Theresa Villiers is uit haar functie ontheven. Haar opvolger hoeft niet te verhuizen, want het is George Eustice geworden. Met de promotie van de staatssecretaris kiest Johnson voor zekerheid, ervaring en expertise.

George Eustice
George Eustice

Eustice loopt al sinds oktober 2013 op het Defra-departement rond, was over twee periodes vierenhalf jaar staatssecretaris voor landbouw- en visserijbeleid en in die hoedanigheid ook de vaste vertegenwoordiger van het VK in de Landbouw- en Visserijraad van de EU. Hij heeft een achtergrond in een boerenfamiliebedrijf en zet zich al jaren luid en duidelijk in voor de belangen van Britse vissers in zijn eigen graafschap Cornwall en daarbuiten.

De Britse landbouwsector, die Villiers desinteresse en een gebrek aan empathie verweet, is tevreden met de aanstelling van Eustice. Dat op de door Eustice verlaten post geen opvolger is benoemd - de onbekende MP Victoria Prentis is als onderminister aan het bewindspersonenteam toegevoegd - maakt dat hij wellicht zelf directe betrokkenheid houdt bij de nieuwe landbouw- en visserijwetgeving. Er is echter vooral nog veel onduidelijk over de portefeuilleverdeling. Bij staatssecretaris voor klimaat en dierenwelzijn Zac Goldsmith, of Lord Goldsmith of Richmond Park sinds hij na het verlies van zijn Lagerhuiszetel in het Hogerhuis werd geplaatst om bewindspersoon te kunnen blijven, staan online bijvoorbeeld geen verantwoordelijkheden meer vermeld. Hij is nu de enige Minister of State binnen Defra en daarmee de nieuwe ‘nummer 2’. De overige bewindspersonen zijn onderministers Rebecca Pow (milieu) en Lord John Gardiner of Kimble (plant- en diergezondheid).

Premier Johnson kan gerust zijn over de Brexit-credentials van Eustice: hij is een Brexiteer en Leave-campaigner van het eerste uur en stapte zelfs op uit de regering-May toen die laatste de deur openzette naar uitstel van Brexit. Johnson heeft er ook voor gezorgd dat voor het eerst de voornaamste posten in het kabinet alle bezet worden door uitgesproken pro-Brexit-politici: Johnson zelf als premier, Michael Gove als vicepremier, Dominic Raab als BZ-minister, Priti Patel op Binnenlandse Zaken en immigratie en Rishi Sunak als nieuwe Chancellor of the Exchequer. Verantwoordelijk voor de organisatie van de klimaattop COP26 (in november in Glasgow) wordt de relatief onbekende EZ-minister Alok Sharma.