Nieuwe wetgeving moet het VK in 2050 klimaatneutraal maken

Aftredend premier May heeft via een Statutory Instrument nieuwe wetgeving geïmplementeerd die ervoor moet zorgen dat het Verenigd Koninkrijk in 2050 klimaatneutraal is. Hiermee is het Verenigd Koninkrijk het eerste land uit de G7 dat zijn doelen om de netto CO2-uitstoot van broeikasgassen tot nul terug te dringen bij wet vastlegt.

Deze nieuwe wetgeving vervangt de Climate Change Act uit 2018, waarin het VK al het doel had gesteld om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren met 80%. Het nieuwe doel om klimaatneutraal te zijn in 2050 betekend dat de uitstoot afkomstig uit woningen, transport, landbouw en industrie volledig moet worden voorkomen of moet worden gecompenseerd door het planten van bomen of andere vormen van koolstofsequestratie.

Er zijn al maatregelen genomen die moeten bijdragen aan het behalen van de doelen, zoals het verbod op de verkoop van diesel- en benzineauto’s in 2040 in de Road to Zero Strategy en het beschermen van biodiversiteit en het bevorderen van duurzaamheid in het 25 Year Environment Plan.

Het advies om de doelen aan te scherpen kwam van de Committee on Climate Change, een adviescommissie voor de Britse regering. In een rapport stelde de commissie dat als andere landen het voorbeeld van het VK zouden volgen, er een 50-50 kans is dat de temperatuurstijging beneden de aanbevolen 1,5 graad zal blijven.

Theresa May: " Standing by is not an option. Reaching net zero by 2050 is an ambitious target, but it is crucial that we achieve it to ensure we protect our planet for future generations."

National Farmers’ Union ambitieuzer

De National Farmers’ Union (NFU) heeft eerder dit jaar de ambitie uitgesproken om de landbouwproductie in het Verenigd Koninkrijk al in 2040 klimaatneutraal te maken. Door aan te sturen op verbeteringen in productiviteit, koolstofafvang en duurzame energieproductie wil de NFU ervoor zorgen dat de landbouwsector in het Verenigd Koninkrijk zijn steentje bijdraagt aan het verwezenlijken van de doelen die de Committee on Climate Change heeft gesteld.