TAHMO zoekt partners om producten & diensten met weerdata te ontwikkelen in Oeganda

De avondhemel ziet er helder uit. Dan moet het morgen een zonnige dag worden”. Dit zegt een Afrikaanse boer in een interview met een stagiaire. Deze uitspraak weerspiegelt de manier waarop boeren in Afrika het weer voorspellen: een dag van tevoren en op basis van de bewolking. Hoewel deze observatie niet geheel onterecht is, geeft het aan hoeveel potentie er ligt voor juiste weerdata voor boeren. Weerdata zijn zeer belangrijk voor deze groep, want moet je vandaag gaan irrigeren of meststoffen toedienen? Of kan je beter wachten tot de regen van morgen? Kortom, juiste weerdata leiden tot beter landmanagement, en tot een grotere gewasproductie van een boer.

Behoeften

Stichting TAHMO zet zich al meer dan 5 jaar in om weerstations in Afrika te plaatsen. Op dit moment is TAHMO operationeel in 20 Afrikaanse landen met meer dan 400 weerstations. Ook in Oeganda is deze organisatie actief met 40+ weerstations. Een prachtige mijlpaal voor de stichting TAHMO, maar nu komt de volgende stap: het omzetten van de weerdata in producten en diensten. Stichting TAHMO zet zich in voor betrouwbare weerdata, niet zozeer het ontwikkelen van producten en diensten. Mogelijk bent of kent u een bedrijf met een behoefte aan betrouwbare weerdata om gerelateerde diensten te ontwikkelen? Heeft u nog geen ingeving wat er mogelijk is, dan volgen hier enkele voorbeelden die u mogelijk op nieuwe ideeën brengen. Let op: dit zijn echte business ideeën waar vraag naar is. Als u een oplossing heeft en u wilt dat in Oeganda uitzetten, neem dan contact op met Stichting TAHMO.

Voor meer informatie bezoek de website via de link onderaan.

Voorbeelden ter inspiratie

  1. Zo is een eerste manier om weerdata te gebruiken om niet alleen weersvoorspellingen te doen, maar deze te combineren met gewas-, bodem -en marktdata waardoor de boer een compleet overzicht krijgt hoe het land beheert moet worden. Een boer kan de was doen!
  2. Een tweede product of dienst kan dienen voor lokale energieleveranciers. Zo kunnen Hydropower reservoirs beter beheerd worden als de beheerder weet wanneer het gaat regenen, of wanneer er een droogte aankomt. Ook kan de actuele energieproductie vergeleken worden met wat er geproduceerd zou moeten worden, waardoor ‘gaps’ in het systeem geanalyseerd kunnen worden.
  3. Een derde manier is om weerdata te gebruiken bij rampen zoals tropische stormen, langdurige droogte  of bij vector controle. Zo kan weerdata gebruikt worden om te bepalen hoe een ziekte zich geografisch gaat verspreiden, bijvoorbeeld bij vluchtelingen situaties .
  4. Een andere methode is om op een betere manier verzekeringen in te zetten om kleinschalige boeren te beschermen tegen de risico’s van misoogsten. In Oeganda zijn te weinig verzekeringsagenten om het hele land te dekken. Daarom worden er index-based verzekering toegepast waarbij men naar de lokale weerdata kijkt om een boer uit te betalen tegen droogte of wateroverlast.

Over TAHMO

Het project Trans-African Hydro-Meteorological Observatory (TAHMO) wordt ondersteund door Oregon State University en de TU Delft. Het doel van TAHMO is om 20.000 automatische weerstations te installeren in Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahel. TAHMO heeft al honderden stations opgezet in Ghana, Senegal, Zuid-Afrika, Oeganda, Rwanda, Kenia, Tsjaad, de Democratische Republiek Congo en Nigeria. De weerstations halen al hun energie uit een zonnepaneel ter grootte van een lucifersdoosje en rapporteren met een gsm-telefoon elke vijf minuten hun gegevens: regen, zonnestraling, temperatuur, vochtigheid, luchtdruk, windsnelheid en windrichting, gps-locatie, intensiteit en locatie van bliksems, vochtigheid van de grond en diepte van de grondwaterspiegel. De stations hebben geen bewegende onderdelen. Wind wordt gemeten door middel van ultrasone looptijd en regen door druppels te tellen die van het meetapparaat vallen.