Best Farmers Award Uganda

Op vrijdag 7 december 2018 maakte Ambassadeur Henk-Jan Bakker, samen met de CEO’s van de overige sponsoren, de tien winnaars bekend van de vijfde editie van de Uganda Best Farmers Competition. De winnende boeren hebben ondernemingen in zuivel, honing, aardappels, varkens, tuinbouw en paddestoelen.

Potentie voor commerciële landbouw

De Best Farmers wedstrijd is enorm populair in Uganda. Gedurende het jaar worden er wekelijks items gepubliceerd op televisie, de radio en de krant. En dit wordt breed gevolgd. Nederland staat dankzij de competitie op de kaart als kennisland voor landbouw en landbouwmachines.

De landbouwsector in Uganda is groot: 68% van de bevolking is afhankelijk van inkomsten uit de landbouw. De sector wordt gedomineerd door kleine boerenbedrijven met relatief oude boeren en voornamelijk ‘subsistence’ farming. Maar er is veel potentie voor commerciële landbouw in Uganda met efficiëntere productie, machines en kennis. De Best Farmers Award speelt een rol in het promoten van Best Agricultural Practices in landbouw en opschaling naar commerciële boerenbedrijven.

Studiereis naar Nederland

De wedstrijd maakt uitgebreide verslagen en documentaires over de boeren en legt ook uit waar de uitdagingen en kansen van de ondernemers liggen. Doordat deze verslagen zo wijd verspreid worden, fungeert dit als inspiratie voor de inwoners van het land. De dertien winnende boeren, winnen een studiereis naar Nederland. Daar gaan ze op landbouwmissie en wordt kennis uitgewisseld, zakelijke contacten gemaakt, partnerschappen met Uganda-Nederland versterkt en marktkansen voor de twee landen benut.

Harvest Money Expo

Als spin-off activiteit, organiseert mediabedrijf New Vision elk jaar de Harvest Money Expo in Kampala. Hier is ook gelegenheid voor Nederlandse bedrijven om hun producten en diensten te presenteren. De volgende editie is in februari 2019.

Best Farmers loopt nu vijf jaar maar bij alle sponsoren is er wil om door te gaan. De vraag naar de diensten van de sponsoren neemt toe en de handel tussen Nederland en Uganda komt steeds meer op gang.