Radioprogramma over tuinbouw in Turkije

Na de zomervakantie is ‘’Jungle Talks to the World’’ weer terug voor een nieuwe serie afleveringen! Dit najaar reizen we naar Turkije, Rusland, Frankrijk, Marokko, Singapore, de VS, India en maken we een special over Mexico tijdens de beurs in Irapuato. We trappen af met Turkije. Ook landbouwraad Maarten Wegen doet vanuit Ankara actief mee. Turkije is een land dat strategisch ligt en vanoudsher beinvloed wordt door Europa aan de ene kant en het Midden-Oosten en Azië aan de andere kant. Wil je weten hoe de tuinbouw in dit land zich de laatste jaren heeft ontwikkeld? En hoe ziet toekomst eruit zal zien? Luister dan op donderdag 2 en 9 september van 16:00 tot 17:00 uur naar dit radioprogramma.

Tuinbouw in Turkije is big business, de sector omvat zo’n 65.000 ha waarvan 2000 moderne kassen. Productie is met name geconcentreerd in de kustplaats Antalya, waar je ook vooraanstaande toeleveranciers en zaadbedrijven vindt.

Sprekers

Landbouwraad Maarten Wegen op de Nederlandse ambassade in Ankara trapt af en zal de huidige stand van zaken in de Turkse tuinbouw nader toelichten. Vervolgens zal Carl Zoeten, Manager van BeJo Zaden in Turkije, inzoomen op het hoe en waarom van de aanwezigheid van alle grote zaadbedrijven. Hakan Oztürk van Growlight zal zijn licht laten schijnen op de ontwikkelingen in de technische toelevering, met name irrigatie en belichting. Tot slot geeft Lars Korup, General Manager van Queen Turkey zijn visie op de Turkse sierteeltsector.

Uitdagingen en kansen

Omvang en grote volumes zijn niet automatisch garanties voor succes. Ook Turkije met zijn enorme sector kent uitdagingen en problemen. Met name op het gebied van duurzaamheid en energieverbruik zijn er stappen te maken en liggen er dus ook kansen. Ook arbeid en training verdienen de aandacht. Tuinbouw concurreert met toerisme in Turkije, wat kan de sector daarvan leren zodat ook de moderne tuinbouw een aantrekkelijke, uitdagende en stabiele werkgever wordt en blijft?

Programma

Presentator Ed Smit bespreekt onder andere deze thema’s met zijn gasten. Op 2 september a.s. om 16.00 uur komen ze alle vier uitgebreid aan het woord. Een week later, op donderdag 9 september, zullen ze in discussie gaan met elkaar over bovengenoemde thema’s en meer.  

Wanneer je meer wilt weten over Turkije, dan is dit de perfecte mogelijkheid om in 2 uur tijd een goed beeld te krijgen van de huidige situatie in de tuinbouw en de verwachtingen voor de komende jaren. Inschakelen doe je door te klikken op  www.paprikatastyradio.nl a.s. donderdag om 16.00 uur.  

‘Jungle Talks to Turkey’ wordt mogelijk gemaakt door Paprika Tasty Radio en Jungle Talks en wordt ondersteund door RVO. Na de radiouitzendingen zijn de programma’s als podcast te downloaden op Spotify via: https://bit.ly/JungleTalksPodcast

JungleTalks